x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina trece de partea Chinei, jignită de refuzurile lui Biden

Ucraina trece de partea Chinei, jignită de refuzurile lui Biden

de Şerban Mihăilă    |    30 Iun 2021   •   07:50
Ucraina trece de partea Chinei, jignită de refuzurile lui Biden

Spre satisfacția Beijingului, Ucraina și-a retras sprijinul pentru o rezoluție a Națiunilor Unite, care cerea Chinei să permită o anchetă internațională în lagărele sale de concentrare, la sfârșitul săptămânii. În spatele acestei decizii surprinzătoare, par a fi nemulțumirea Kievului față de refuzul președintelui american, Joe Biden, de a oferi Ucrainei un angajament ferm în privința aderării țării la NATO, precum și înghețarea unui ajutor american de 100 de milioane de dolari, care ar fi trebuit să servească apărării integrității teritoriale ucrainene în fața agresiunii ruse.  

 

 

Rezoluția, prin care Ucraina a trecut implicit de partea chinezilor, a fost prezentată de guvernul canadian la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și a strâns semnăturile a peste 40 de state, condamnând China pentru intensificarea politicii sale de represiune comunistă în provincia Xinjiang, în Hong Kong și în Tibet. „Relatări credibile arată că peste un milion de oameni sunt reținuți în mod arbitrar în Xinjiang (...) unde există o supraveghere disproporționată extinsă asupra uigurilor și membrilor altor minorități, precum și restricții impuse atât libertăților fundamentale, cât și culturii uigure”, susține textul rezoluției. „Există, de asemenea, rapoarte despre torturi, tratamente degradante, inumane și crude sau pedepse, sterilizări forțate, violențe sexuale și violențe pe bază de gen, precum și separări forțate ale copiilor de propriii părinți, de către autorități”, arată documentul. „Cerem Chinei să permită imediat accesul neîngrădit în Xinjiang al unor observatori independenți, între care și Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului”, solicită textul. Conform documentului, imagini din satelit sugerează că Partidul Comunist din China (PCC) a construit peste 1.000 de lagăre de concentrare în Xinjiang, cea mai întinsă dintre provinciile sale vestice, trimițând acolo milioane de persoane care aparțin minorităților etnice musulmane, în special populația uigură. Supraviețuitori ai acestor lagăre au relatat că victimele sunt supuse îndoctrinărilor, violurilor în grup, precum și altor torturi sexuale. Mai mult, în urma unor examene medicale, s-a constatat că în aceste lagăre au loc prelevări de organe vii. 

 

Șantaj al Beijingului?

 

Ucraina este membră a inițiativei chineze „O centură, un drum” (BRI), program în valoare de trilioane de dolari, promovat intens de președintele chinez, Xi Jinping, care are drept obiectiv construirea de porturi, drumuri și căi ferate, în vederea creării de noi coridoare comerciale, ce leagă China de Africa, Asia și Europa. De asemenea, guvernul de la Kiev a semnat recent un acord cu Beijingul pentru a importa, în luna iulie, 5,325 de milioane de doze de vaccin chinezesc, deși acesta are în acest moment cea mai scăzută eficiență din punct de vedere medical. Potrivit unor surse occidentale anonime, citate de AP, PCC ar fi amenințat Kievul cu suspendarea acestui acord, dacă Ucraina nu se retrage din rândul susținătorilor rezoluției ONU pentru respectarea drepturilor omului în Xinjiang.  

 

Iritați de Casa Albă

 

Deși face parte din BRI, Ucraina a demonstrat însă până acum că nu are nicio teamă de conflictele cu China, în special de când la conducerea țării a venit președintele Volodimir Zelenski. Spre exemplu, anul acesta, guvernul ucrainean a sancționat unilateral nu mai puțin de patru companii chineze, care au încercat să preia un producător militar strategic de motoare de avion. În consecință, explicația decizie de a trece în tabără Chinei, în cazul rezoluției ONU, poate avea o cu totul altă cauză. Deși, în mod public, a rămas un aliat al Statelor Unite, administrația Zelenski are în ultima vreme tot mai multe conflicte cu președintele american, Joe Biden, care a făcut Moscovei mai multe concesii. Prima dintre ele, prin care Casa Albă a dat undă verde finalizării gazoductului rusesc „Nord Stream 2”, afectează direct economia Ucrainei. A doua concesie, cea de a lăsa deocamdată Ucraina în afara NATO, se poate dovedi însă mult mai periculoasă, prin prisma abandonării aliatului răsăritean al SUA în mâinile Rusiei. Mai mult, justificarea acestei ultime decizii i-a jignit profund pe mulți ucraineni. Așadar, chiar înaintea întâlnirii de la Geneva cu președintele Vladimir Putin, Biden a înșelat așteptările Kievului în privința unui angajament ferm al Casei Albe față de aderarea Ucrainei la NATO. Ucraina trebuie să scape de corupție înainte de a putea deveni membră a Alianței Nord-Atlantice, a avertizat Biden, la Bruxelles, la încheierea reuniunii NATO de la jumătatea lui iunie, cu numai două zile înaintea întrevederii sale cu Putin. Biden, care a răspuns de Ucraina în perioada când ocupa funcția de vicepreședinte al SUA, în timpul președinției lui Barack Obama, pare că stăpânește destul de bine acest subiect, în condițiile în care fiul său, Hunter, a intrat la vremea respectivă în conducerea unei companii private ucrainene de petrol și gaze, fiind ulterior protagonistul unui imens scandal de corupție. Biden a retezat astfel scurt elanul Kievului, lăsând impresia că o declarație de susținere pentru aderare, pentru care președintele Zelenski făcuse numeroase presiuni în ultima vreme, ar fi sabotat din start summitul ruso-american de la Geneva. Mai mult, informații apărute în presa de peste Ocean, arată că, după întâlnirea cu Putin, Biden a înghețat un ajutor american vital pentru Ucraina, de 100 de milioane de dolari, care ar fi trebuit să servească apărării integrității teritoriale ucrainene din estul țării, în fața agresiunii ruse. Drept urmare, într-un interviu acordat cu puține zile în urmă, Zelenski și-a exprimat frustrarea în legătură cu atitudinea lui Biden. Liderul ucrainean s-a declarat „surprins extrem de neplăcut” și „dezamăgit” de reticența lui Biden de a-l înfrunta pe Putin. 

 

China jubilează

 

Neașteptatele fricțiuni americano-ucrainene din ultima perioadă par să fie nu doar pe placul Moscovei, ci servesc și intereselor regimului de la Beijing. Refuzul Ucrainei de a sprijini rezoluția ONU de condamnare a drepturilor omului în China a fost salutată de PCC, care a obținut astfel o nouă victorie diplomatică, fără a mișca un deget.  

 

„Ministerul ucrainean de Externe a declarat clar că nu dorește să se amestece în chestiunile interne ale Chinei!”

Ministerul chinez de Externe

×