x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE a aprobat al treilea vaccin anti Covid-19. Scandalul deja a început. Nu pot respecta planul de livrări asumat

UE a aprobat al treilea vaccin anti Covid-19. Scandalul deja a început. Nu pot respecta planul de livrări asumat

29 Ian 2021   •   17:35
UE a aprobat al treilea vaccin anti Covid-19. Scandalul deja a început. Nu pot respecta planul de livrări asumat

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat comercializarea vaccinului AstraZeneca, anunță Mediafax.

Agenția Europeană a Medicamentului aprobă utilizarea vaccinului AstraZeneca Covid pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani, conform BBC.

Studiile arată că vaccinul este extrem de eficient în prevenirea bolilor severe și a deceselor provocate de coronavirus.

Au existat dileme legate de eficacitatea vaccinului la persoanele de peste 65 de ani, întrucât nu sunt suficiente date pentru această grupă de vârstă: mai puțin de 10% dintre voluntari au avut peste 65 de ani.

Cu toate acestea, ar exista alte dovezi care sugerează că vaccinul funcționează foarte bine la adulții în vârstă.

Anterior, Comisia Europeană a publicat o versiune redactată a contractului său cu compania AstraZeneca pentru vaccinul Covid, pe fondul disputelor legate de reducerile livrărilor în primul trimestru.

Decizia a venit la câteva ore după ce şefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a crescut presiunea pe companie după decizia sa de a reduce cantitatea de vaccinuri către UE.

„Contractul semnat în august conţinea dispoziţii obligatorii şi este foarte clar,” a declarat von der Leyen pentru postul de radio Deutschlandfunk şi a cerut explicaţii.

Acordul din august prevede ca 300 de milioane de doze să fie livrate în Uniunea Europeană după aprobare, cu o opţiune pentru încă 100 de milioane.

Dar surse din UE spuneau că acum se aşteaptă să primească doar aproximativ un sfert din cele 100 de milioane de vaccinuri pe care se aşteptau să le primească până în martie, un deficit de aproximativ 75 de milioane de doze.

Consorţiul britanico-suedez a fost primul care a semnat un contract cu Uniunea Europeană, în august. A primit 336 de milioane de euro, pentru cel puţin 300 de milioane de doze de vaccin.

Germania nu recomandă vaccinul AstraZeneca pentru persoanele de peste 65 de ani

Autoritățile germane recomandă, într-un proiect de declarație, ca vaccinul Oxford / AstraZeneca împotriva Covid-19 să nu fie folosit pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Într-o declarație a Comisiei Permanente pentru Vaccinuri din cadrul Institutului Robert Koch, principala agenție de sănătate publică din Germania, se spune că „nu există date disponibile în prezent pentru a stabili cât de eficient este vaccinul peste 65 de ani”, conform Financial Times.

Din acest motiv, comisia a recomandat folosirea vaccinului doar pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani.

Conform RKI, cele două vaccinuri aprobate de autoritățile UE - BioNTech / Pfizer și Moderna - au fost considerate „echivalente din punctul de vedere al siguranței și eficacității”.

Șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea recent pentru cotidianul La Repubblica: „Avem date care arată o producție masivă de anticorpi împotriva virusului la vârstnici, similar cu ceea ce vedem la persoanele mai tinere. Este posibil ca unele țări, din prudență, să folosească vaccinul nostru pentru tineri. E bine. Nu există suficiente vaccinuri pentru toată lumea. Deci, dacă vor să folosească un alt vaccin pentru persoanele în vârstă și vaccinul nostru pentru cei mai tineri, care este problema?".

 

×
Subiecte în articol: AstraZeneca vaccin anti covid-19