x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE impune sancțiuni Rusiei din cauza otrăvirii politicianului Aleksei Navalnîi

UE impune sancțiuni Rusiei din cauza otrăvirii politicianului Aleksei Navalnîi

15 Oct 2020   •   14:52
UE impune sancțiuni Rusiei din cauza otrăvirii politicianului Aleksei Navalnîi

După otrăvirea, în luna august, a liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi, UE a avertizat că va impune sancțiuni. Acesta a ingerat o subsanță neurotoxică, de uz militar, și a fost tratat într-un spital din Berlin, scrie AFP. Kremlinul a negat categoric orice implicare și amenință, la rândul său, că va răspunde cu măsuri similare.

Jurnalul Oficial al blocului comunitar a publicat o listă cu mai mulți apropiați ai președintelui Vladimir Putin, membri ai administrației de la Moscova. Printre persoanele menționate se află Andrei Iarin, șeful Direcției pentru Afaceri Interne, ajunctul său, Serghei Kirienko, ministrul adjunct al Apărării, Pavel Popov, dar și Institutul de Stat pentru Cercetări Ştiinţifice în domeniul Chimiei şi Tehnologiei Organice (GosNIIOHT).

Medicii germani au anunțat că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu agentul Neurotoxic Novociok. Și Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat acest fapt. 

Miliardarul Evgheni Prigojin

Pe lângă oficialități, pe listă cu persoanele față de care vor fi aplicate sancțiuni, se mai află omul de afaceri Evgheni Prigojin, numit "bucătarul lui Putin", din cauza contribuției sale la anarhia din Libia. 

"Evgheni Prigojin întreţine relaţii strânse, inclusiv financiare, cu o societate militară privată, grupul Wagner, jucând astfel un rol în activităţile grupului Wagner în Libia şi acordându-le sprijinul, ceea ce pune în pericol pacea, stabilitatea şi securitatea în această ţară", arată publicația oficială a Uniunii.

Mai mult, antreprenorul a făcut declarații agresive la adresa lui Navalnîi, amenințându-l că îl va distruge dacă nu va muri.

Evgheni Prigojin a fost sancționat și de către SUA, din cauza amestecului Rusiei în scrutinul prezidențial din 2016. Ca urmare a măsurilor luate de Statele Unite, acesta a solicitat despăgubiri în valoare de 50 de miliarde de dolari, în martie 2020, 


 

×