x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE și China în pragul unui tratat bilateral de investiții

UE și China în pragul unui tratat bilateral de investiții

30 Dec 2020   •   20:00
UE și China în pragul unui tratat bilateral de investiții

Tratatul bilateral în domeniul investițiilor va fi semnat în curând de către UE și China, care au ajuns la un acord de principiu în acest sens, după cum a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Astăzi, Uniunea Europeană şi China au finalizat cu un acord de principiu negocierile pentru un acord în domeniul investiţiilor. Este vorba de un acord mai echilibrat pentru oportunităţi comerciale şi de afaceri.

Uniunea Europeană are cea mai mare piaţă unitară din lume. Suntem deschişi activităţilor de afaceri, dar suntem ataşaţi reciprocităţii, standardelor concurenţiale egale şi valorilor.

Vom îmbunătăţi situaţia printr-un tratament mai corect aplicat companiilor noastre. Prin transparenţă asupra subvenţiilor şi regulilor aplicate companiilor de stat, prin acces mai mare pe piaţă, certitudine şi predictibilitate pentru companiile UE, prin oprirea transferurilor forţate de tehnologie şi a altor practici care generează perturbări.

Acest acord va susţine interesele europene şi va promova valorile centrale. Ne oferă instrumente de eradicare a muncii forţate. Asumăm alături de China angajamentul de a proteja clima în virtutea Acordului Paris şi de a promova multilateralismul bazat de reglementări", a anunțat Ursula von der Leyen, pe Twitter.

Ea a participat la o reuniune, prin videoconferinţă cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European, preşedintele Chinei, Xi Jinping, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

"După negocieri intense purtate de Comisia Europeană, Uniunea Europeană şi China au concluzionat în principiu negocierile pentru semnarea unui Acord Complet de Investiţii. Acordul are o importanţă majoră din punct de vedere economic şi prevede, de asemenea, obligaţii pentru o relaţie bilaterală de investiţii axată pe valori în sensul dezvoltării sustenabile. Acordul conţine şi angajamente importante în domeniul mediului şi climei, inclusiv de implementare efectivă a Acordului Paris, şi în domeniul standardelor de muncă", se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Și preşedintele Chinei, Xi Jinping, spune că acordul va crea pieţe mai mari şi un mediu de afaceri mai bun pentru companiile chineze şi cele din UE. Acesta evidenţiază determinarea şi încrederea Chinei de a se deschide, a subliniat Xi Jinping, notând că tratatul va stimula relansarea economiei mondiale după criza pandemiei, va promova globalizarea economică şi comerţul liber.

Mediafax

×