x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE-UK: Ruptură brutală, după Brexit

UE-UK: Ruptură brutală, după Brexit

28 Ian 2020   •   18:30
UE-UK: Ruptură brutală, după Brexit
Sursa foto: Fred MARVAUX

Negociatorul şef al UE, Michel Barnier, a avertizat în privinţa unei rupturi brutale a schimburilor comerciale între Regatul Unit şi blocul comunitar, dacă acestea nu reuşesc să se înţeleagă în 2020 asupra viitoarei lor relaţii.

„Prima fază este acum terminată şi trebuie să reconstruim totul”, a declarat Barnier, ieri, cu patru zile înainte de ziua oficială a divorţului de UE, în cadrul unei conferinţe de presă de la Dublin, unde a discutat cu prim-ministrul irlandez Leo Varadkar. „La sfârşitul anului (...) dacă nu avem acord, nu va mai exista rutina obişnuită şi statu quo-ul”, a adăugat el. „Trebuie să înfruntăm riscul de a fi pe marginea prăpastiei, în special în ceea ce priveşte comerţul”. În lipsa unui acord comercial, relaţiile economice între Bruxelles şi Londra vor fi reglementate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, mult mai puţin avantajoase, întrucât fixează drepturi vamale pentru mărfuri. Barnier a mai spus că ambele părţi dispun de „foarte puţin timp” pentru a reuşi să ajungă la un acord în timpul perioadei de tranziţie, care durează până la sfârşitul lui 2020, aşa cum doreşte premierul Boris Johnson. Cele două părţi ar trebui să se înţeleagă și asupra securităţii, energiei, pescuitului sau transporturilor.

Michel Barnier a precizat că va prezenta luni un proiect de mandat de negociere statelor membre, după acordul de divorţ care reglementează modalităţile de separare.

 

×