x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UK amenință Iranul cu sancțiuni fără precedent

UK amenință Iranul cu sancțiuni fără precedent

de Şerban Mihăilă    |    22 Iul 2019   •   10:50
UK amenință Iranul cu sancțiuni fără precedent

Teheranul este pe punctul să-și piardă unul dintre cei trei puternici susținători europeni, semnatari ai tratatului internațional nuclear cu Iranul, înțelegere din care SUA s-au retras deja unilateral, anul trecut, și care riscă să se destrame în viitorul nu foarte îndepărtat.

 

După ce Gărzile Revoluționare iraniene au sechestrat, vineri, petrolierul „Stena Impero”, care naviga sub pavilion britanic în Strâmtoarea Ormuz, relațiile dintre Londra și Teheran au atins un minim fără precedent. Marea Britanie a catalogat capturarea petrolierului în apele Omanului drept „un act ostil”, respingând explicația inițială a iranienilor, care au declarat că nava fusese implicată într-un accident și nu a oprit la somații repetate. Ulterior, alte oficialități iraniene au dat de înțeles că sechestrarea este un răspuns „în oglindă” la  reţinerea, în Gibraltar, de către britanici, a navei iraniene „Grace 1”, în urmă cu aproximativ două săptămâni. În consecință, potrivit publicației „Daily Telegraph”, executivul britanic urma să anunțe ieri sancțiuni diplomatice și economice împotriva liderilor iranieni. Mai mult, spre mulțumirea SUA și a Israelului, Londra ar putea cere UE și ONU reimpunerea de sancțiuni contra Teheranului, după ce acestea fuseseră ridicate, în anul 2016, după parafarea acordului internațional asupra programului nuclear iranian. Tratatul, semnat în 2015 de către Iran, SUA, Franța, Germania, Rusia, China și Marea Britanie prevede ridicarea unor sancțiuni economice dure impuse Teheranului, în schimbul limitării activităților nucleare iraniene pentru o perioadă de zece ani.

 

Din momentul în care s-au retras unilateral din înțelegerea cu Iranul, SUA și-au presat aliații europeni să renegocieze textul acordului considerat de Trump „cel mai prost tratat din istorie”.

×