x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultimul spion dublu care a trădat Marea Britanie în perioada războiului rece a murit

Ultimul spion dublu care a trădat Marea Britanie în perioada războiului rece a murit

26 Dec 2020   •   20:00
Ultimul spion dublu care a trădat Marea Britanie în perioada războiului rece a murit

George Blake, ultimul spion dublu care a trădat marea Brtanie în perioada războiului rece a murit, la 98 de ani, relatează Reuters.

Blake a fost ultimul dintr-o serie de spioni a căror activitate pentru Uniunea Sovietică a umilit spionajul britanic, atunci când a fost descoperită, la apogeul războiului rece.

Marea Britanie a făcut publică identitatea a sute de agenți occidentali din Europa de Est în anii 1950, dintre care unii au fost executați.

Cazul lui Blake a fost printre cele mai cunoscute din Războiul Rece, alături de cele ale unui grup de agenți dubli britanici, cunoscut sub numele de Cambridge Five.

Demascat ca spion sovietic în 1961, Blake a fost condamnat la 42 de ani în închisoarea londoneză Wormwood Scrubs. El a evadat în 1966 cu ajutorul altor deținuți și a doi activiști pentru pace și a fost scos din țară cu o rulotă. A călătorit prin Europa de Vest nedescoperit și a traversat Cortina de Fier în Berlinul de Est.

El și-a petrecut restul vieții în Uniunea Sovietică și apoi în Rusia, unde a fost tratat ca un erou.

Reflectând asupra vieții sale într-un interviu acordat Reuters la Moscova în 1991, Blake a spus că a crezut că lumea a intrat într-o perioadă a comunismului. "A fost un ideal care, dacă ar fi putut fi realizat, ar fi meritat cu adevărat", a spus el.

„Am crezut că poate fi și am făcut tot ce am putut pentru o ajuta, pentru a construi o astfel de societate. Nu s-a dovedit posibil. Dar cred că este o idee nobilă și cred că omenirea se va întoarce la ea ".

Blake s-a născut la Rotterdam, în Olanda, la 11 noiembrie 1922, dintr-o mamă olandeză și un tată egiptean care era un britanic naturalizat.

A evadat din Olanda în cel de-al doilea război mondial după ce s-a alăturat rezistenței și a ajuns în Marea Britanie în ianuarie 1943. După ce s-a alăturat marinei britanice, a început să lucreze pentru Serviciul de informații secrete britanic, MI6, în 1944.

După război, Blake a servit pentru scurt timp în orașul german Hamburg și a studiat limba rusă la Universitatea Cambridge înainte de a fi trimis în 1948 la Seul unde a adunat informații despre Coreea de Nord comunistă, China comunistă și Orientul îndepărtat sovietic.

El a fost capturat și încarcerat când trupele nord-coreene au cucerit Seul după începerea războiului coreean în 1950. În timpul petrecut într-o închisoare nord-coreeană, el a devenit un comunist, citind lucrările lui Karl Marx.

După eliberarea sa în 1953, s-a întors în Marea Britanie și în 1955 a fost trimis de MI6 la Berlin, unde a adunat informații despre spionii sovietici, dar a transmis și Moscovei secrete despre operațiunile britanice și americane.

„Am întâlnit un camarad sovietic aproximativ o dată pe lună”, a spus el într-un interviu din 2012 publicat de ziarul Rossiyskaya Gazeta.

Blake a fost în cele din urmă demascat de un dezertor polonez și a fost adus acasă în Marea Britanie, unde a fost condamnat și închis.

Când a scăpat de Wormwood Scrubs, și-a lăsat în urmă soția, Gillian, și pe cei trei copii. După ce Gillian a divorțat de el, Blake s-a căsătorit cu o rusoaică, Ida, cu care a avut un fiu, Misha. El a lucrat la un institut de afaceri externe înainte de a se retrage la țară, în afara Moscovei.

Blake, care a primit numele rus Georgy Ivanovich, a primit o medalie de la președintele Vladimir Putin în 2007 și a deținut gradul de locotenent colonel în fostul serviciu de securitate KGB, de la care a primit o pensie.

"Aceștia sunt cei mai fericiți ani din viața mea și cei mai pașnici", a spus Blake în interviul din 2012, când a împlinit 90 de ani.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: George Blake