x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un călugăr franciscan din Kenya, desemnat cel mai bun profesor din lume

Un călugăr franciscan din Kenya, desemnat cel mai bun profesor din lume

25 Mar 2019   •   13:26
Un călugăr franciscan din Kenya, desemnat cel mai bun profesor din lume

Un profesor de ştiinţe dintr-o zonă rurală din Kenya, care îşi donează întreg salariul pentru a veni în sprijinul elevilor cu posibilităţi materiale reduse, a fost desemnat cel mai bun profesor din lume şi câştigătorul unui premiu de 1 milion de dolari, informează duminică site-ul BBC.
Peter Tabichi, membru al ordinului religios franciscan, a fost numit câştigătorul Global Teacher Prize 2019.
Fratele Peter, care spune că doreşte ca elevii să considere ''ştiinţa calea de urmat'' pentru viitor, a fost apreciat pentru realizările sale într-o şcoală defavorizată, cu săli de clasă aglomerate şi puţine manuale.
Premiul, anunţat în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Dubai, recunoaşte devotamentul ''excepţional'' al profesorului faţă de elevi într-o regiune îndepărtată din Valea Marelui Rift, în Kenya. 
Profesorul îşi donează 80% din salariu pentru a-i ajuta pe copiii de la şcoala gimnazială mixtă Keriko din Pwani Village, Nakuru, care nu şi-ar permite altfel cumpărarea de uniforme şi cărţi.
"Nu totul se limitează la bani", a spus fratele Peter, ai cărui elevi provin aproape în totalitatea din familii dezavantajate. Mulţi dintre aceştia sunt orfani sau au rămas fără unul din părinţi. 
Profesorul în vârstă de 36 de ani doreşte să încurajeze aspiraţiile elevilor şi să promoveze ştiinţa nu doar în Kenya, ci în toată Africa. 
''Din perspectiva unui profesor care lucrează în prima linie am văzut ce promite tânăra generaţie - curiozitatea, talentul, inteligenţa, credinţa acestora", a spus profesorul după ce a aflat că este câştigătorul premiului. 
''Tinerii din Africa nu vor mai fi ţinuţi pe loc de aşteptările scăzute. Africa va da naştere unor oameni de ştiinţă, ingineri, antreprenori faimoşi într-o bună zi în toate colţurile lumii. Iar fetele vor deveni o parte importantă a poveştii", a adăugat profesorul. 
Mulţi elevi merg pe jos mai mult de şase kilometri pentru a ajunge la această şcoală din Valea Marelui Rift. 
Câştigătorul premiului, acordat de Varkey Foundation, a fost ales dintre 10.000 de nominalizări din 179 de ţări. 
Potrivit juriului, activitatea lui Peter Tabichi în cadrul şcolii ''a îmbunătăţit semnificativ performanţele elevilor'', mulţi dintre aceştia au ajuns la colegiu sau universitate, în ciuda faptului că resursele şcolii sunt ''supuse unor constrângeri severe''. 
Câştigătorul de anul trecut al Global Teacher Prize a fost o profesoară de artă din Londra, Andria Zafirakou. 
Creatorul premiului, antreprenorul Sunny Varkey, speră ca povestea fratelui Peter ''să îi inspire pe cei care doresc să urmeze cariera profesorală şi să aducă în prim-plan munca incredibilă pe care profesorii din toată Kenya şi din lume o fac în fiecare zi''.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Peter Tabichi cel mai bun profesor