x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un irlandez a primit doar 7 ani de închisoare pentru că a DISTRUS un român, lovindu-l cu ciocanul în cap

Un irlandez a primit doar 7 ani de închisoare pentru că a DISTRUS un român, lovindu-l cu ciocanul în cap

30 Oct 2011   •   09:31
Un irlandez a primit doar 7 ani de închisoare pentru că a DISTRUS un român, lovindu-l cu ciocanul în cap

Viata unui roman cu cetatenie irlandeza si a familiei sale a fost distrusa de temperamentul unui irlandez, care l-a lovit pe conationalul nostru in cap, cu un ciocan, cauzandu-i leziuni neurologice severe si permanente.

Incidentul s-a petrecut in Dublin (Capitala Irlandei), in octombrie 2009, iar atacatorul, Gerard Sweeney (25 de ani), s-a ales cu doar 10 ani de inchisoare, dintre care ultimii trei cu suspendare, relateaza Irish Examiner.

Blandetea condamnarii este cu atat mai ciudata, cu cat victima, Gherorghe Pista (38 de ani), se afla in serviciul public, iar agresorul, un individ cu un cazier bogat (30 de condamnari la activ!) l-a atacat fiindca isi facea datoria. E adevarat, datoria lui Pista nu era una placuta pentru nimeni – monta piedici pe rotile masinilor parcate ilegal.

S-a nimerit ca, in ziua fatala, masina blocata sa apartina prietenei agresorului. Acesta i-a injurat, mai intai, pe Gheorghe Pista si pe colegul acestuia, apoi a scos ciocanul din portbagajul masinii, s-a apropiat din spate si l-a lovit pe Pista in cap. Dupa care, a dat bir cu fugitii. Initial, a vrut sa colaboreze cu politia, sa marturiseasca tot, 'pentru a-si lua o piatra de pe suflet'. Ulterior, insa, si-a angajat un avocat si a refuzat orice declaratii.

Lovitura i-a provocat lui Pista fractura craniana si multiple leziuni intracraniene. Romanul a ramas 7 saptamani in coma, iar dupa ce s-a trezit medicii au stabilit ca este 'permanent si profund handicapat', nefiind capabil sa se deplaseze decat cu ajutor si neputand articula mai mult de cateva cuvinte, avand nevoie de ajutor 24 de ore din 24.

Parintii lui Gheorghe Pista si fetita acestuia de 10 ani traiesc in Romania. Parintii sunt in varsta si nu pot calatori, asa ca Pista nu i-a vazut si nu si-a vazut fetita de la accident. In instanta, verisoara lui Gheorghe Pista a citit o declaratie din partea familiei, redactata de sora victimei si in care se precizeaza ca acesta s-a transformat intr-un copil neajutorat, dintr-un barbat puternic. 'Nu poate sa faca mai nimic. Nu ar putea nici macar sa isi imbratiseze copilul', se spune in document. Agresorul i-a oferit victimei 19.000 de euro, ca dovada a remuscarilor sale, dar familia a refuzat despagubirea.

In timpul procesului, politistul care s-a ocupat de caz a precizat ca dl. Gheorghe Pista este de nationalitate romana, 'dar acum are cetatenie irlandeza' si ca a lucrat in serviciul public pentru mai multi ani.

×