x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un ministru israelian îi invită pe evreii din Franţa să emigreze în Israel

Un ministru israelian îi invită pe evreii din Franţa să emigreze în Israel

19 Feb 2019   •   17:19
Un ministru israelian îi invită pe evreii din Franţa să emigreze în Israel

Ministrul israelian pentru imigraţie, Yoav Gallan, a lansat marţi un apel către evrei să se întoarcă în Israel, după profanarea mai multor zeci de morminte într-un cimitir evreiesc din nord-estul Franţei, informează France Presse.
'Condamn cu fermitate antisemitismul în Franţa şi lansez un apel către evrei: întoarceţi-va acasă, imigraţi în Israel', subliniază Gallant într-o postare pe Twitter.
Invitaţia ministrului israelian intervine după ce 80 de monumente funerare au fost profanate într-un cimitir evreiesc din Alsacia, descoperire făcută în aceeaşi zi în care autorităţile franceze au lansat un apel la mobilizare în faţa recrudescenţei actelor antisemite în Franţa.
'Profanarea acestui cimitir reînvie imagini din perioadele sumbre din istoria poporului evreu', menţionează Gallant, indicând că a fost într-o vizită săptămâna trecută la comunitatea evreiască din Paris. Potrivit opiniei sale, aceasta se confruntă cu o 'ofensivă antisemită şi un proces de asimilare'.
Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să acţioneze, să legifereze şi să 'pedepsească', la sosirea sa la cimitirul Quatzenheim, în estul Franţei, unde 96 de morminte evreieşti au fost profanate, fiind acoperite cu svastici.
'Vom lua măsuri, vom adopta legi şi îi vom pedepsi' pe vinovaţi, a spus şeful statului francez într-o întâlnire cu localnici consternaţi. Însoţit de rabinul şef al Franţei Haim Korsia şi purtând kippa, Macron s-a recules în faţa mai multor morminte.
În faţa creşterii numărului de acte antisemite în Franţa, ilustrate şi de această profanare, manifestaţii împotriva antisemitismului sunt prevăzute să aibă loc marţi în toată ţara. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: cimitir evreiesc profanat