x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un nou raport denunţă ''grave încălcări'' ale drepturilor omului în cursul manifestațiilor din Chile

Un nou raport denunţă ''grave încălcări'' ale drepturilor omului în cursul manifestațiilor din Chile

24 Dec 2019   •   10:00
Un nou raport denunţă ''grave încălcări'' ale drepturilor omului în cursul manifestațiilor din Chile

Drepturile omului au suferit "grave încălcări" în cursul manifestaţiilor care au zguduit recent Chile, a acuzat luni Institutul naţional pentru drepturile omului (INDH), un organism independent, în continuarea altor rapoarte mergând în acelaşi sens, notează AFP.

"Dreptul la viaţă şi cel la integritate fizică şi psihică au suferit grave încălcări", se arată în documentul INDH. "S-au repetat comportamente cum ar fi utilizarea necontrolată a armelor de foc, dezbrăcarea în secţiile de poliţie, tortura şi alte tratamente crude, inumane şi degradante şi recurgerea necontrolată la forţă contra manifestanţilor paşnici", se menţionează în raport.

Aceasta se explică, în opinia INDH, prin "autonomia nejustificată" de care s-a bucurat poliţia de la revenirea democraţiei în această ţară latino-americană.

Mişcarea de protest care a început la 18 octombrie în Chile a făcut 26 de morţi, potrivit Parchetului naţional, ca urmare a manifestaţiilor masive, altercaţiilor cu poliţia, jafurilor şi atacurilor contra unor magazine şi altor sectoare de activitate.

INDH subliniază, de asemenea, că "numărul cel mai ridicat de decese şi proporţia cea mai mare de leziuni oculare şi alte răni" s-a produs în perioada stării de urgenţă, care a durat nouă zile la începutul mişcării sociale.

Creşterea preţului la metrou în Santiago a fost detonatorul acestei fronde sociale inedite împotriva guvernului preşedintelui Sebastian Pinera. În pofida suspendării măsurii, mişcare s-a amplificat pe fondul resentimentului faţă de inegalităţile sociale.

La 30 noiembrie, INDH a declarat că a depus 476 de plângeri pentru tortură, tratamente crude, inumane sau degradante, în favoarea a 586 de victime, care desemnează ca autori agenţi ai statului. Detaliat, 433 de plângeri vizează poliţişti, 33 membri ai forţelor armate şi 10 membri ai poliţiei de investigaţie.

La rândul său, poliţia a recunoscut că a comis "erori" în controlul manifestaţiilor publice şi a apreciat că a fost victima violenţelor din partea manifestanţilor.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: chile manifestatii drepturile omului