x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un nou scandal al vaccinurilor anti COVID-19. Italia a ascuns 29 de milioane de doze AstraZeneca

Un nou scandal al vaccinurilor anti COVID-19. Italia a ascuns 29 de milioane de doze AstraZeneca

24 Mar 2021   •   15:07
Un nou scandal al vaccinurilor anti COVID-19. Italia a ascuns 29 de milioane de doze AstraZeneca

Într-un depozit din localitatea Agnani, aflată la 40 de kilometri de Roma, au fost descoperite 29 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19 produse de AstraZeneca, scrie Politico.

Acestea au fabricate la Halix, în Olanda, unitate care nu are încă autorizație de producție pentru UE, și trebuiau să ajungă în Marea Britanie, dar transporturile au fost împedicate de deciziia UE de stopare a exporturilor de vaccinuri.

UE a primit, până în prezent, circa 16,6 milioane de doze de la AstraZeneca, ceea ce înseamnă jumătate din cantitatea descoperită în Italia. Totodată, cele 29 de milioane de doze sunt necesare pentru efectuarea rapelului la 15 milioane de britanici.

Comisarul comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, care a vizitat fabrica de vaccinuri de la Halix, Olanda, s-a interesat unde ajung dozele produse aici, iar apoi a discutat cu autoritățile italiene. 

Fabrica Halix nu a obţinut autorizaţia Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM), astfel încât dozele de vaccin nu pot fi predate ţărilor UE dar măsura nu se aplică Regatului Unit, care a mai importat vaccinuri produse în fabrica olandeză.

„Comisarul francez a început să aibă suspiciuni şi a informat imediat despre această situaţie autorităţile italiene, care au realizat inspecţii la fabrica din Catalent di Anagni, folosită de AstraZeneca pentru umplerea şi pregătirea fiecărei doze”, scrie cotidianul italian.

AstraZeneca a fost criticată de UE pentru neonorarea vaccinurilor promise. Ultimul contract prevede livrarea în primul trimestru a 30 de milioane de doze.

×
Subiecte în articol: italia vaccin COVID AstraZeneca