x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un opozant rus a fost scos din avionul care urma să decoleze şi arestat

Un opozant rus a fost scos din avionul care urma să decoleze şi arestat

01 Iun 2021   •   11:50
Un opozant rus a fost scos din avionul care urma să decoleze şi arestat

Andrei Pivovarov, fostul director executiv al Rusiei Deschise, o mişcare pro-democraţie fondată de opozantul rus de la Kremlin Mihail Khodorkovsky, a fost coborât dintr-un avion în Sankt Petersburg şi arestat.

Andrei Pivovarov a fost scos pe aeroportul Pulkovo dintr-un avion care se îndrepta spre Varşovia. El a fost dus la audieri la Sankt Petersburg şi reţinut pentru presupuse încălcări repetate ale legii cu privire la aşa-numitele „organizaţii nedorite”, potrivit unui mesaj transmis prin avocatul său pe 31 mai.

„Tocmai au spus că mi-a fost deschis un dosar în temeiul articolului 284.1 din Codul penal pentru cooperarea cu o organizaţie nedorită, ceea ce este o prostie”, a spus Pivovarov în scrisoare.

El a menționat că autorităţile intenţionează să-l ducă la Krasnodar, un oraş din sudul Rusiei, din motive încă necunoscute, potrivit RFERL.

Organizaţia Rusia Deschisă a Anunțat pe 27 mai că a decis să pună capăt operaţiunilor pentru a-şi proteja membrii de riscul de a fi urmăriţi penal.

Activiştii organizaţiei civice din Rusia s-au confruntat în mod regulat cu presiuni din partea autorităţilor de la desemnarea sa ca „organizaţie nedorită” de către procurorii ruşi în 2017, inclusiv acuzaţii administrative şi penale.

Legea „organizaţiei nedorite”, adoptată în mai 2015, a făcut parte dintr-o serie de reglementări promovate de Kremlin care vizează multe organizaţii non-profit şi neguvernamentale care au primit finanţare din surse străine - în principal din Europa şi Statele Unite.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Andrei Pivovarov