x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Unchiul împăratului Akihito a murit la vârsta de 100 de ani

Unchiul împăratului Akihito a murit la vârsta de 100 de ani

04 Noi 2016   •   22:00
Unchiul împăratului Akihito a murit la vârsta de 100 de ani

Unchiul împăratului Akihito, prinţul Mikasa, care a luptat în China în timpul celui de Al Doilea Război Mondial şi care a criticat războiul purtat în numele fratelui său mai mare, a fost înhumat vineri într-o ceremonie solemnă la care au participat membri ai familiei imperiale, prim-ministrul şi simpli cetăţeni, relatează Reuters. 

Moartea lui Mikasa la vârsta de 100 de ani - cel mai longeviv membru al familiei imperiale nipone din istorie - face să rămână doar patru moştenitori la tronul Crizantemei. 

Decesul prinţului are loc într-un moment în care există multe întrebări privind viitorul monarhiei japoneze, veche de 2.600 de ani. Perspectivele acesteia sunt în prezent legate de un băiat de 10 ani, cel mai tânăr dintre cei patru în linia succesiunii, în condiţiile în care femeile nu pot accede la tron. 

Un preot Shinto într-o robă albă a oficiat ceremonia de la cimitirul Toshimagaoka din Tokyo, la care a fost prezentă şi văduva lui Mikasa, prinţesa Yuriko, în vârstă de 93 de ani, imobilizată într-un scaun cu rotile. 

Moştenitorul lui Akihito, prinţul încoronat Naruhito, şi soţia sa, prinţesa încoronată Masako, au participat la ceremonie, alături de demnitari precum prim-ministrul Shinzo Abe şi ambasadorul SUA în Japonia, Caroline Kennedy. Conform tradiţiei, Akihito şi împărăteasa Michiko nu au participat la funeralii. 

Fratele mai mic al împăratului Hirohito, care până la înfrângerea Japoniei în Al Doilea Război Mondial era venerat ca un zeu, Mikasa a luptat în armata niponă şi a fost trimis la Nanjing, unde a rămas circa un an începând din 1943. 

China susţine că trupele japoneze au ucis 300.000 de persoane în 1937 în fosta capitală Nanjing. Un tribunal aliat de după război a estimat bilanţul total al morţilor la 142.000, dar unii politicieni conservatori şi savanţi japonezi au negat că ar fi avut loc vreun masacru. 

Într-un interviu acordat în 1994 ziarului Yomiuri, Mikasa a fost citat cu următoarea declaraţie: 'Am fost şocat când un ofiţer mi-a spus că cel mai bun mod de a-i instrui pe soldaţii noi era folosirea de prizonieri vii pentru antrenamentul cu baioneta, întrucât le întărea puterea voinţei '. 

Un om instruit în istorie orientală, Mikasa a respins apelativele onorifice imperiale, preferând ca lumea să i se adreseze cu formula 'Mikasa-san', ca unui japonez obişnuit. De asemenea, prinţul era pasionat de dansuri populare şi de patinajul pe gheaţă şi un amator de karaoke. 

Împăratul Akihito, în vârstă de 82 de ani, a sugerat în august că vrea să abdice, un pas fără precedent în Japonia modernă şi imposibil în conformitate cu legea actuală. 

Printre cei patru moştenitori rămaşi se află şi prinţul de 10 ani Hisahito, singurul nepot al împăratului, ceea ce suscită preocupări privind viitorul monarhiei dacă nu se vor realiza reforme care să le permită femeilor să acceadă la tron. 

'Sper că decesul prinţului Mikasa va deveni un prilej de a ne gândi puţin mai mult la aceste chestiuni privind familia imperială şi succesiunea', a declarat Naotaka Kimizuka, un specialist în monarhiile europene de la Universitatea Kanto Gakuin. 

Ceilalţi trei posibili moştenitori sunt fratele lui Akihito în vârstă de 80 de ani şi cei doi fii ai săi, printre care şi prinţul încoronat Naruhito. 

Trupul lui Mikasa va fi incinerat şi înhumat în cimitirul din Tokyo în cursul zilei, a precizat postul public NHK.AGERPRES

×