x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război pe viață și pe moarte: Ungaria și Polonia fac front comun și cer eliminarea mecanismului statului de drept din procedura aprobării bugetului UE

Război pe viață și pe moarte: Ungaria și Polonia fac front comun și cer eliminarea mecanismului statului de drept din procedura aprobării bugetului UE

26 Noi 2020   •   20:42
Război pe viață și pe moarte: Ungaria și Polonia fac front comun și cer eliminarea mecanismului statului de drept din procedura aprobării bugetului UE

Ungaria şi Polonia au avertizat, joi, că nu vor face concesii în disputa cu Uniunea Europeană, cerând excluderea mecanismului privind statul de drept din procedura de adoptare a bugetului comunitar şi a Fondului de relansare economică post-pandemie.

Ungaria şi Polonia au avertizat, astăzi, că nu vor face concesii în disputa cu Uniunea Europeană, cerând excluderea mecanismului privind statul de drept din procedura de adoptare a bugetului comunitar şi a Fondului de relansare economică post-pandemie.

Asocierea mecanismului privind respectarea normelor statului de drept cu bugetul UE şi cu Fondul de relansare economică a fost o decizie "iresponsabilă", a acuzat, joi seară, premierul ungar, Viktor Orban, după întâlnirea pe care a avut-o cu omologul său din Polonia, Mateusz Morawiecki.

Orban a spus că Ungaria şi Polonia consideră "inacceptabile" propunerile Uniunii Europene pentru depăşirea impasului. "Ne vom uni poziţiile şi interesele în această chestiune. Ungaria nu va admite nicio propunere care nu este acceptabilă pentru Polonia. Practic, vom petrece următoarele luni, luptănd împreună", a subliniat Orban, conform agenţiei MTI.

Premierul Ungariei susţine că mecanismul propus de UE pentru sancţionarea statelor care nu respectă normele statului de drept este de fapt o "regulă a majorităţii". "Şi, în contextul în care Ungaria are disensiuni cu alte state membre UE pe teme fundamentale, precum imigraţia, suveranitatea naţională şi problemele de gen, nu pot risca să ni se impună poziţii cu care cetăţenii Ungariei nu sunt de acord", a subliniat Orban.

Liderul de la Budapesta susţine că Ungaria oricum nu pierde fonduri dacă nu va fi aprobat Planul UE de relansare economică, argumentând că sistemul este conceput pentru susţinerea ţărilor ale căror datorii suverane depăşesc valoarea PIB-ului. "Dar datoria noastră suverană este sub acel nivel", a subliniat premierul ungar.

×
Subiecte în articol: ungaria și polonia contra UE