x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungurii si dubla cetatenie

Ungurii si dubla cetatenie

06 Aug 2005   •   00:00

Noul presedinte al Ungariei, Laszlo Solyom, care si-a preluat ieri mandatul de presedinte, a declarat ca problema acordarii cetateniei ungare locuitorilor de etnie maghiara din statele invecinate trebuie revizuita.

Noul presedinte al Ungariei, Laszlo Solyom (foto), care si-a preluat ieri mandatul de presedinte, a declarat ca problema acordarii cetateniei ungare locuitorilor de etnie maghiara din statele invecinate trebuie revizuita. El a subliniat, intr-un interviu acordat agentiei ungare MTI, ca dorinta etnicilor maghiari din alte state de a primi cetatenie ungara este intemeiata si ca Uniunea Europeana nu are baze legale pentru a contesta acest demers.

"REVENDICARI JUSTE". "Aceasta problema ar trebui sa fie rezolvata, pentru ca etnicii maghiari au revendicari juste. Insa pentru a gasi o solutie, trebuie sa stabilim bazele juridice si sa negociem cu toate partile implicate. In ceea ce priveste acest subiect, nu suntem obligati sa actionam in coordonare cu Uniunea Europeana", a declarat presedintele. Laszlo Solyom a mai afirmat ca unele reactii inregistrate in statele invecinate in legatura cu acordarea dublei cetatenii au demonstrat ca initiativa a fost de multe ori gresit inteleasa, dand nastere unor temeri nejustificate. Presedintele a precizat ca nu are puterea de a lua o decizie singur in chestiunea dublei cetatenii si ca nu poate trece peste politica externa promovata de Executiv. El a precizat insa ca este obligat sa reprezinte politica externa a Executivului, chiar daca poate pune accentul pe anumite prioritati. In schimb, problema dublei cetatenii a fost supusa unui referendum la 5 decembrie 2004. Rezultatele nu au fost validate din cauza prezentei scazute la vot. (M.F.)

×
Subiecte în articol: externe