x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Europeană reia războiul cu Marea Britanie. Mărul discordiei – recunoaştere statutului ambasadorului UE

Uniunea Europeană reia războiul cu Marea Britanie. Mărul discordiei – recunoaştere statutului ambasadorului UE

25 Ian 2021   •   21:19
Uniunea Europeană reia războiul cu Marea Britanie. Mărul discordiei – recunoaştere statutului ambasadorului UE

Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a denunţat, luni după-amiază, refuzul Marii Britanii de recunoaştere a statutului diplomatic deplin al ambasadorului european, cerând Guvernului de la Londra să rezolve problema, informează cotidianul Le Figaro.

Subiectul a fost discutat luni de miniştrii de Externe ai ţărilor Uniunii Europene. "A prevalat unitatea, considerăm că nu este unul dintre cele mai amicale gesturi. Este primul semnal transmis de Marea Britanie după retragerea din UE şi pare destul de rău pentru urmările evenimentelor", a declarat Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

"Avem 143 de reprezentanţe UE în întreaga lume şi toate au statut diplomatic conform Convenţiei de la Viena, care permite reciprocitatea. Aceasta este norma. Marea Britanie rămâne singura ţară din lume care nu acceptă recunoaşterea statutului diplomatic la care are dreptul reprezentanţa UE. Sperăm să rezolvăm acest diferend în mod satisfăcător pentru ambele părţi", a subliniat Josep Borrell.

Marea Britanie refuză să îi acorde statut diplomatic deplin ambasadorului UE la Londra, Joao Vale de Almeida, argumentând că acest lucru ar însemna echivalarea rolului reprezentantului unei organizaţii internaţionale cu cel al ambasadorilor naţiunilor. Josep Borrell i-a scris ministrului britanic de Externe, Dominic Raab, exprimând "preocupări grave".

Atitudinea Guvernului Boris Johnson a fost criticată chiar şi de politicieni britanici. "Este ceva meschin. Noul preşedinte American, Joe Biden, asumă angajamentul de consolidare a alianţelor, iar noi ajungem la dispute prosteşti care nu vor ajuta la consolidarea securităţii şi la cooperarea comercială. Noi suntem mai buni de atât", a comentat deputatul conservator britanic Tobias Ellwood.

"Marea Britanie cunoaşte foarte bine statutul UE în relaţiile internaţionale, a acceptat şi a susţinut acest statut în timp ce era membră a Uniunii Europene. Nu s-a schimbat nimic de la retragerea Marii Britanii din UE care să justifice schimbarea poziţiei britanice. Cerem un cadru diplomatic bazat pe reciprocitate, în sensul cooperării şi aplicării Acordului post-Brexit", a transmis săptămâna trecută Serviciul European de Acţiune Externă (EEAS).

Negociatorul UE pe tema Brexit, Michel Barnier, a avertizat Guvernul de la Londra să fie "foarte atent" cu viitoarele măsuri. "Eu ştiu schimbările de atitudine ale autorităţilor britanice, uneori este mai mult de atât, tratând UE ca organizaţie internaţională. În opinia mea, ar fi înţelept ca Marea Britanie să găsească o soluţie inteligentă", a subliniat Barnier.

Pe fondul criticilor, un purtător de cuvânt al Guvernului de la Londra a comunicat că "discuţiile continuă cu UE", dar "rezultatul nu poate fi anticipat". "Discuţiile vor continua şi asigurăm că delegaţia UE va primi privilegiile şi imunităţile necesare pentru a li se permite să desfăşoare în totalitate activităţile diplomatice", a subliniat Downing Street.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: brexit