x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Joe Biden și-a prezentat echipa. Viitorul șef al Imigrației are origini românești

UPDATE Joe Biden și-a prezentat echipa. Viitorul șef al Imigrației are origini românești

25 Noi 2020   •   10:19
UPDATE Joe Biden și-a prezentat echipa. Viitorul șef al Imigrației are origini românești
Sursa foto: Hepta

Joe Biden l-a nominalizat în funcția de șef al Imigrației pe Alejandro Mayorkas, primul hispanic desemnat în această poziție.  Este un avocat cubanezo-evreu care a condus negocierile unui acord pentru automatizarea schimbului de date cibernetice între SUA și Israel, scrie jpost.com.

Majorkas are 60 de ani și s-a născut în Cuba. Familia sa a emigrat în Statele Unite când acesta avea un an. Tatăl său era nativ cubanez cu rădăcini sefarde, iar mama sa era evreică româncă. Ea a plecat din România din cauza Holocaustului, la fel ca mulți membrii ai familiei sale, care s-au refugiat în Israel. Aceasta a ajuns în Cuba într-o perioadă când politicile de imigrație a SUA erau dificile. 

Fost secretar-adjunct, Majorkas a avut mereu un sentiment puternic al identității sale de refugiat din Cuba, este membru al comunității hispanice și are o puternică identitate evreiască.

A ajuns prima oară în Israel în 1977 și a luat legătura cu rudele sale din această țară. Este căsătorit și are trei fiice. 

A fost premiat de Consiliul de Administrație al Federațiilor evreiești „pentru munca de combatere a antisemitismului ca parte a responsabilităților sale de securitate internă".

În timpul mandatului său de trei ani în funcția de secretar adjunct al DHS, Mayorkas s-a opus antisemitismului, alocând majoritatea granturilor de securitate non-profit pentru combaterea extremismului antisemit online, precum și pentru punerea în aplicare a măsurilor de combatere a terorismului, pentru a proteja casele de cult și instituțiile evreiești.

Mayorkas a fost responsabil pentru implementarea Programului de acțiune amânată pentru sosirile pe teritoriul SUA în copilărie (DACA).

Niciun republican nu a votat pentru confirmarea sa ca secretar adjunct în 2013, ceea ce pare a fi un indicator pentru o drumul său ascendent la poziția de top din cadrul departamentului.

Este unul dintre cei patru democrați care au fost propuși pentru conducerea DHS.

UPDATE 4 Președintele ales Joe Biden a prezentat noul guvern, persoanele nominalizate în funcții urmând să fie aprobate de Senat, camera superioară a Congresului SUA, scrie Reuters.

"Este o echipă care reflectă faptul că America a revenit, pregătită să ghideze lumea şi nu să se retragă din ea", a spus acesta. 

La Departamentul Securității Interne a fost numit Alejandro Mayorkas, primul hispanic nominalizat în acest post, care supraveghează aplicarea legii și politica de imigrație.

Directorul Informațiilor Naționale, a fost numită Avril Haines, prima femeie în respectiva funcție. 

Consilier de stat pentru Securitate Națională a fost desemnat John Kerry, fost secretar de stat. 

Ambasadoarea ONU va fi Linda Thomas-Greenfield. 

Toate persoanele anunțate vor trebui aprobare de Senat, camera superioasă a Congresului SUA.
 

UPDATE 3 Viitorul președinte democrat, Joe Biden, l-a nominalizat pe Antony Blinken în fruntea diplomanției americane. Sarcina acestuia va fi restabilirea relațiilor externe ale SUA, care au fost deteriorate în timpul administrației Trump, scrie AFP.

Blinken are 58 de ani, a studiat la Harvard, și-a dezvoltat cariera în politică și drept. A lucrat pentru Comisia de Afaceri Externe a Senatului SUA. Este francofon și cântă la chitară. 

este francofon, cântă la chitară, și este de mult timp consilierul lui Biden. El va prelua funcția pe care o deține acum Mike Pompeo. 

A fost secretar de stat adjunct în timpul fostului președinte, Barack Obama. Are tendințe intervenționiste, fiind de acord cu trimiterea de trupe militare pentru apărarea drepturilor omului în alte state ale lumii. 

El este un opozant al încălcării libertăților oamenilor și datorită faptului că tatăl său vitreg, Samuel Pisar, a fost închis la Auschwitz și Dachau. Acesta este un avocat celebru, specializat în relațiile cu Occidentului cu țările din fostele state comuniste. Pisar s-a născut în Polonia, apoi s-a stabilit la Paris, unde Blinken a studiat la școala Jeannine Manuel. 

Tatăl natural al viitorului secretar de stat este om de afaceri. Mama sa, Judith Pisar, a condus Centrul American din Paris. 

Antony Blinken a cântat jazz și îi place rock-ul. A fost chitrist într-o formație care interpreta cântecele trupei Beatles. În continuare încearcă să comune balade rock, pe care le distribuie pe Spotify. 

UPDATE 1 Secretarul Trezoreriei Statelor Unite ar putea fi Janet Yellen, fosta președintă a Rezervei Federale (Fed). Aceasta a fost nominalizată de Joe Biden și urmează să fie confirmată de Senat. Ea ar putea deveni prima femeie din istoria SUA care ocupă această funcție, scrie Reuters.

Economia acestei țări trece printr-o recesiune severă și se contruntă cu creșterea șomajului din cauza pandemiei de coronavirus. 

Janet Yellen are 74 de ani, un doctorat în economie la Universitatea Yale, și a avut un rol important în revenirea țării după criza financiară din 2007. A încercat să reducă inegalitățile prin atenția acordată impactului politicilor Fed asupra costurilor și a angajaților. 

A fost consilierul economic principal al fostului președinte Bill Clinton. 

Actualul președinte Donald Trump nu i-a reînnoit mandatul la conducerea Fed, nerespectând tradiția potrivit căreia oficialii Rezervei Federale sunt păstrați în funcție.

După numirea sa în fruntea Trezoreriei, ea va trebui să redreseze economia, afectată de criza sanitară, va superviza politica fiscală, datoria publică și sancțiunile economice impuse de SUA.

Numirea acesteia este considerată o alegere bună de

Luni, Gary Cohn, fost director al băncii de investiţii Goldman Sachs şi consilierul economic al lui Donald Trump, a afirmat că Joe Biden a făcut "o alegere excelentă".

"Având ocazia să lucrez cu Janet Yellen pe când era şeful Fed, nu am nicio îndoială că va avea îndemânarea de a promova o economie care va funcţiona pentru fiecare, în special în acest moment dificil. Felicitări!", a scris, pe Twitter, Gary Cohn, fost director al Goldman Sachs și consilier economic al președintelui Trump.

După aflarea veștii, bursele americane au crescut. 
 

ȘTIRE INIȚIALĂ Președintele american Donald Trump a aprobat procesul de tranziție spre viitoarea administrație democrată, după ce inițial a contestat victoria în alegeri a contracandidatului său, Joe Biden, transmit agențiile internațională de presă.

Trump a intentat mai multe procese în justiție prin care vrea să demonstreze posibile fraude electorale la scrutinul din 3 noiembrie. 

''În interesul superior al ţării noastre, recomand' ca agenţia guvernamentală responsabilă pentru transferul de putere să facă ceea ce este necesar în privința protocoalelor şi am cerut echipei mele să facă acelaşi lucru'', a scris șeful de la Casa Albă, pe Twitter.

Agenția guvernamentală GSA a trimis o scrisoare prin care îl informa pe Joe Biden că poate începpe calea spre tranziție.

Procedura prevede că actuala administrație trebuie să recunoască oficial alegerea democratului pentru ca echipa acestuia să poată avea acces la informații clasificate și să înceapă ocuparea posturilor guvernamentale. 

 

×
Subiecte în articol: Joe Biden donald trump sua