x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Suedia și Cipru suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca. Thailanda și Grecia continuă imunizarea

UPDATE Suedia și Cipru suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca. Thailanda și Grecia continuă imunizarea

16 Mar 2021   •   14:58
UPDATE Suedia și Cipru suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca. Thailanda și Grecia continuă imunizarea
Sursa foto: Hepta

Decizii contradictorii în mai multe state cu privire la administrarea vaccinului AstraZeneca. Acum și Cipru a luat decizia întreruperii imunizării populației cu acest ser, însă Grecia nu renunță la tratamentul produs de compania suedezo-britanică până când Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) nu recomandă suspendarea imunizării cu acesta, scrie EFE.

"Aşteptăm deciziile organismelor oficiale, precum Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care se vor reuni pe această temă la sfârşitul acestei săptămâni. Între timp vaccinările vor continua în mod normal", a spus ministrul grec al Sănătăţii, Vassilis Kikilias.

El a precizat că, dintre cele 72.000 de persoane imunizate cu medicamentul AstraZeneca, doar una a avut un episod de tromboză, care nu a fost însă provocat de vaccin, potrivit Agenţiei pentru Medicamente din Grecia.

Ofcialul a mai precizat că strategia de imunzare se ghidează după deciziile agențiilor în domeniu și că dintre cele 17 milioane de vaccinuri AstraZeneca administrate în UE şi în Marea Britanie, au fost raportate doar 37 de cazuri de tromboză.

Din cei 11 milioane de locuitori ai Grerciei, au fost imunizați 1,3 milioane, cu cele trei vaccinuri autorizate în UE.

UPDATE 1 În timp ce statele Uniunii Europene suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca, Thailanda reia imunizarea populației cu acest tratament, după ce a fost întreruptă timp de câteva zle din cauza presupuselor efecte secundare. Premierul Prayut Chan-ocha și alți miniștri din cabinetul său au primit deja prima doză din produsul dezvoltat de compana suedezo-britanică, scriei EFE.

Thailanda intenționează să vaccineze circa 30 de milioane de persoane, din cei 66 de milioane de locuitori. Campania a început în luna februarie cu tratamentul chinez Sinovac, dar strategia acestei țări se bazează pe serul Oxford/AstraZeneca, din care a primit deja 117.000 de doze, iar în luna iulie începe producția a 61 de milioane de doze din acest vaccin în laboratorul regelui thailandez, Vajiralongkorn.

Thailanda este puțin afectată de pandemia de coronavirus, cu 27.000 de persoane confirmate şi 87 de decese. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Tot mai multe state din UE au decis suspendarea vaccinări împotriva COVID-19 cu produsul dezvoltat de compania suedezo-britanică AstraZeneca. După Italia, Franța, Germania și alte state comunitare, Suedia a anunțat renunțarea temporară la administrarea serului ca o măsură de precauție, scrie Reuters.

"Agenţia de Sănătate Publică a decis să suspende utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca până la finalizarea anchetei Agenţiei Europene a Medicamentului cu privire la posibilele reacţii adverse", a transmis instituția suedeză.

Deciziile vin în urma raportării unor posibile efecte secundare grave legate de hemoragii interne la persoanele imunizate cu acest tratament.

Însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat că nu a fost stabilită nicio legătură de tip cauză-efect.
Danemarca şi Norvegia, au raportat cazuri izolate de hemoragii, formare de cheaguri de sânge şi un număr scăzut de trombocite după vaccinare.

Agenţia suedeză pentru produse medicale a anunţat că există 10 pacienți la care s-au format cheaguri de sânge şi unul cu nivel scăzut de trombocite în urma imunizării cu acest ser.

×
Subiecte în articol: AstraZeneca suedia cipru grecia