x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Victoria Poloniei și Ungariei asupra bugetului UE. Fondurile europene nu vor fi blocate

UPDATE Victoria Poloniei și Ungariei asupra bugetului UE. Fondurile europene nu vor fi blocate

11 Dec 2020   •   11:21
UPDATE Victoria Poloniei și Ungariei asupra bugetului UE. Fondurile europene nu vor fi blocate

Consiliul European a ajuns la un acord cu privire la bugetul UE și a fondului de redresare economică după pandemia de coronavirus. Decizia rezolvă problema ridicată de veto-ul Poloniei și Ungariei, potrivit președintelui acestui for, Charles Michel, citat de DPA.

''Acum putem să începem cu implementarea şi consolidarea economiilor noastre'', a scris MIchel pe Twitter

Detaliile înțelegerii nu au fost dezvăluite. 

Cele două state s-au opus condiționării acordării de fonduri europene de respectarea statului de drept. 

Întrucât conducerea rotativă a Consiliului European revine acum Germaniei, Angela Merkel a ajuns la un compromis cu Polonia și Ungaria, pe care l-au acceptat apoi și liderii statelor membre.

Înțelegerea atestă faptul că nu va fi blocată distrivuirea bugetului înainte de pronunțarea Curții de Justiție a UE asupra acestui aspect. Aceasta decide însă dacă o țară va contesta reglementarea.

''Pe de o parte, bugetul UE poate începe şi Polonia va primi 174 de milioane de euro. Pe de altă parte, aceste fonduri sunt sigure întrucât mecanismul de condiţionare a fost limitat prin criterii foarte precise'', a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

''Am câştigat. Într-o perioadă dificilă a cu pandemie şi criză economică, nu este timp de continuat dezbaterile ideologice şi politice care ne împiedică să acţionăm'', a scris pe Twitter și purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs.

ȘTIRE INIȚIALĂ Polonia și Ungaria s-au opus prin veto condiției de acces la bugetul UE, de respectarea statului de drept în cele două țări. Deși Bruxelles-ul a  transmis că nu cedează, acum premierul german Angela Merkel a acceptat condițiile impuse de premierii celor două state, potrivit site-ului ungar de știri Origo.

Proiectul de acord elimină posibilitatea Comisiei Europene de a pedepsi țări care nu au politici clare, mai ales în privința migrației și a ideologiei de gen. Suveranitatea națională a statelor membre, interzicerea discriminării negative, structura constituțională a acestora trebuie să fie clar stipulate. 

Totodată, Comisia Europeană trebuie să coopereze cu țările din blocul comunitar pentru alcătuirea metodologiei de aplicare a regulamentelor UE, iar acestea să poată contesta orice prevederi cu care nu sunt de acord la Curtea de Justiție a Uniunii.

Nu vor fi suficiente doar acuzațiile de încălcare a statului de drept, trebuie demonstrat cum acest lucru afectează negativ bugetul comun. Trebuie specificate cazuri concrete, nu deficiențe generale, iar înainte de lansarea unei proceduri, executivul comunitar trebuie să poarte un dialog cu statul respectiv pentru remedierea deficiențelor. 

Toate măsurile aprobate trebuie revizuite pe parcursul a 12 luni, iar în cazul în care Comisia decide retragerea acestora, trebui arătate motivele clare.

Agenția de știri ungară a mai precizat că cele două țări vizate acum vor "forţa Bruxellesul să respecte tratatele, suveranitatea, identitatea naţională şi competenţele statelor membre".

Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin a vorbit despre un ''acord în triunghiul Varşovia-Berlin-Budapesta'', care ar putea ajuta la evitarea veto-ului pe care Polonia şi Ungaria îl menţin asupra bugetului multianual al UE, în valoare de 1.074 miliarde de euro şi a planului de relansare economică, în sumă de 750 de miliarde de euro, din cauza condiţionării accesării fondurilor europene de statul de drept.

La data de 16 noiembrie, ambasadorii statelor UE au votat un mecanism care condiționează accesul la fondurile europene de rerspectarea statului de drept, motiv pentru care cele două state estice și-au exercitat dreptul de veto asupra bugetului. 

 

×
Subiecte în articol: ue buget Polonia Ungaria veto