x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Victorie a președintelui Donald Trump. Camera Reprezentanților a votat legea pentru ajutoare sociale

UPDATE Victorie a președintelui Donald Trump. Camera Reprezentanților a votat legea pentru ajutoare sociale

29 Dec 2020   •   09:20
UPDATE Victorie a președintelui Donald Trump. Camera Reprezentanților a votat legea pentru ajutoare sociale

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a votat proiectul de lege pentru creşterea ajutoarelor sociale primite de americanii cu venituri de sub 75.000 de dolari anual, în forma dorită de președintele Donald Trump, respectiv de 2.000 de dolari pe lună. Proiectul de lege a trecut după ce 275 de membri au votat pentru şi 134 împotrivă.

Propunerea inițială era de 600 de dolari lunar. 

Legea urmează să fie votată și în Senat, unde situaţia este destul de incertă şi nu se ştie, deocamdată, dacă se vor întruni două trei din voturi pentru adoptarea proiectului.

Donald Trump a cerut, săptămâna trecută, Congresului american să mărească stimulentele financiare la 2.000 de dolari, ameninţând că nu va semna pachetul de ajutor economic COVID-19, care prevedea un ajutor de 600 de dolari. Cu toate astea, duminică seara, preşedintele a cedat presiunilor şi a semnat legea.

Deşi propunerea a venit din partea preşedintelui Trump, la votul de luni majoritatea democraţilor au votat în favoarea măririi, în timp ce voturile împotrivă au venit de la republicani.

ȘTIRE INIȚIALĂ Președintele american Donald Trump a semnat legea care prevede un nou plan de redresare economică a țării. Acesta îl refuzase inițial întrucât vroia să ofere populației plăți unice mai mari.

Pachetul de ajutor se ridică la 900 de miliarde de dolari și a fost aprobat de Congres după mai multe luni de negocieri. Șeful de la Casa Albă  a fost nevoit să-l semneze până la  miezul nopţii pentru că altfel ar fi început o închidere parţială a guvernului, scrie BBC News.

Circa 14 milioane de americani au fost afectați de scăderea indemnizaţiilor de şomaj. 

Trump a semnat legea în timp ce se afla la proprietatea sa din Florida şi nu a dat nicio explicaţie despre motivele care l-au determinat să facă acest gest. El era sub presiune de mai multe zile, atât democraţii, cât şi republicanii cerându-i să semneze documentul.

Proiectul de lege a fost votat de Camera Reprezentanţilor şi Senat, dar, o zi mai târziu, Trump a emis o ameninţare de veto implicită, descriind pachetul drept o „ruşine”. Legea include o plată de 600 de dolari pentru americanii care câştigă sub 75.000 de dolari anual, însă Trump vroia ca americanii să primească 2.000 de dolari. Totuşi, republicanii din Congres au refuzat acest lucru.

Opoziţia preşedintelui i-a luat pe mulţi prin surprindere, mai ales că această propunere a venit din partea consilierului preşedintelui, şeful Trezoreriei, Steven Mnuchin.

Alte prevederi din legea privind noul plan de redresare sunt: acordarea de împrumuturi garantate întreprinderilor, ajutoare pentru IMM-uri, industria de ospitalitate şi restaurante, transportul aerian, prelungirea moratoriului ce interzice evacuarea persoanelor care nu îşi pot plăti chiria şi suspendarea executărilor silite. De asemenea, sunt prinse fonduri pentru distribuirea vaccinurilor anti-COVID-19.

Mediafax

×