x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uraganul Dorian ameninţă Bahamas, dar ar putea să ocolească Florida

Uraganul Dorian ameninţă Bahamas, dar ar putea să ocolească Florida

01 Sep 2019   •   11:30
Uraganul Dorian ameninţă Bahamas, dar ar putea să ocolească Florida

Uraganul Dorian, inclus în categoria 4 pe scara Saffir-Simpson (ce conţine cinci trepte), s-a apropiat ameninţător duminică dimineaţă de Bahamas, însă ar putea să ocolească statul american Florida, informează AFP.

Potrivit celor mai recente previziuni publicate de Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite la ora 03:00 GMT, uraganul Dorian şi vânturile sale - care pot să ajungă la viteze de 240 de kilometri pe oră - ar putea să atingă regiunile nord-vestice din Bahamas în cursul zilei de duminică.

Apoi, Dorian ar trebui "să se apropie de coasta estică a Floridei luni seară şi marţi", însă este dificil de prognozat cu ce viteză se va abate acestui stat american, întrucât uraganul îşi schimbă traiectoria.

"Există multe mişcări, e foarte greu de previzionat", a rezumat preşedintele american Donald Trump într-un mesaj publicat pe Twitter, în care a subliniat că statele Georgia, Carolina de Sud şi Carolina de Nord se vor găsi foarte probabil în calea uraganului Dorian la mijlocul săptămânii viitoare.

Potrivit NHC, uraganul ar trebui să atingă duminică insulele Grand Bahama şi Abaco, aflate în nord-vestul statului insular Bahamas. Sunt prognozate "vânturi devastatoare", au avertizat meteorologii americani.

"Oamenii se pregătesc încă de miercuri", a declarat pentru AFP Yasmin Rigby, care locuieşte în Freeport, un oraş de pe insula Grand Bahama. Ea a vorbit şi despre amintirile traumatizante lăsate în rândul populaţiei locale de uraganele Frances şi Jeanne (ambele din 2004) şi Wilma (2005). 

"Fiţi prudenţi!"

Prim-ministrul Hubert Minnis a lansat un apel la mobilizare. "Cei care nu vor să evacueze se află în mare pericol. Vă implor: nu încercaţi să înfruntaţi uraganul!".

"Oamenii se tem de creşterea nivelului apei, tot relieful este extrem de plat în Bahamas", a subliniat Lucy Worboys, o locuitoare din capitala ţării, Nassau. Reînceperea cursurilor şcolare, a explicat ea, a fost amânată de luni pentru miercuri sau chiar pentru joi, în funcţie de condiţiile meteorologice.

Donald Trump, care şi-a anulat vizita pe care urma să o efectueze în Polonia în acest weekend, a urmărit evoluţia situaţiei din reşedinţa sa din Virginia, pe malul râului Potomac, înainte de a se deplasa la Camp David în cursul serii de sâmbătă. "Este unul dintre cele mai puternice uragane (...) din ultimele decenii. Fiţi prudenţi!", a scris preşedintele american într-un alt mesaj online. 

Guvernatorul din Carolina de Sud, Henry McMaster, a decretat stare de urgenţă în acest stat american. "Forţa şi caracterul imprevizibil al furtunii ne obligă să ne pregătim pentru toate scenariile posibile", a declarat el.

Starea de urgenţă a fost deja decretată în Florida şi în 12 districte din statul Georgia. Această măsură permite o mai bună mobilizare a serviciilor publice din statele în cauză şi utilizarea, la nevoie, a fondurilor federale de ajutorare.

Deşi sentimentul de uşurare s-a făcut resimţit pe deplin în Miami, locuitorii acestei metropole din statul Florida au preferat să rămână prudenţi, iar distribuirea de către primăria locală a sacilor cu nisip pentru a lupta împotriva inundaţiilor a continuat şi după publicarea celui mai recent buletin meteorologic editat de NHC.

Guvernatorul republican din Florida, Ron DeSantis, a îndemnat populaţia locală "să rămână vigilentă".

"Sunt în gardă, căci situaţia poate încă să se schimbe; în cele 12-24 de ore de dinainte ca uraganul să ajungă pe coastă, totul poate să se schimbe", a declarat David Duque, un rezident în vârstă de 30 de ani. "Trăiesc în Florida de 15 ani, e mai bine să te pregăteşti decât să aştepţi şi să nu faci nimic", a adăugat el.

Statul Florida, al cărui teritoriu constă în principal într-o peninsulă din sud-estul Statelor Unite, se află în fiecare an în prima linie în calea furtunilor care se formează în sezonul uraganelor.

Cu un relief foarte plat, litoralul din Florida este ameninţat constant de riscul de creştere a nivelului apelor. Relieful din centrul peninsulei este caracterizat, de asemenea, prin altitudini foarte mici. Pentru locuitorii din Florida, principala ameninţare o reprezintă inundaţiile. 

Stare de urgenţă

Cele mai recente prognoze au eliminat perspectiva unor pagube majore în staţiunea balneară West Palm Beach, unde Donald Trump deţine o reşedinţă spectaculoasă în clubul de golf Mar-a-Lago, pe care a denumit-o "Casa Albă pentru sezonul de iarnă".

Această proximitate geografică i-a oferit politicienei Kim Campbell, fost prim-ministru al Canadei, ocazia de a îl ironiza pe miliardarul republican. "Visez la o lovitură frontală (a uraganului) în Mar-a-Lago", a declarat ea pe Twitter, reamintind că Donald Trump neagă existenţa dereglărilor climatice. 

"Mar-a-Lago poate să se administreze singur. Este un loc foarte puternic. Ceea ce mă îngrijorează este statul Florida", a afirmat preşedintele american vineri seară.

Potrivit unui ofiţer care coordonează echipele de salvare, 12.000 de soldaţi se află în prezent în Florida în aşteptarea sosirii uraganului Dorian.

Aeroportul din Orlando, unde aterizează turiştii care vor să viziteze parcul tematic Disney World, ar putea fi închis luni dimineaţă începând cu ora 06:00 GMT.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: uraganul dorian florida bahamas