x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uraganul Dorian creşte în intensitate, iar Florida se pregăteşte de impact

Uraganul Dorian creşte în intensitate, iar Florida se pregăteşte de impact

30 Aug 2019   •   17:41
Uraganul Dorian creşte în intensitate, iar Florida se pregăteşte de impact

Uraganul Dorian, care înaintează spre coastele statului american Florida, s-a intensificat vineri, ceea ce creşte riscul ca rafalele puternice de vânt şi ploile torenţiale să afecteze numeroase regiuni o perioadă de timp mai îndelungată de la momentul în care fenomenul meteorologic va atinge zona de uscat, la începutul săptămânii viitoare, relatează Reuters.

Centrul Naţional al Uraganelor (NHC), cu sediul în Miami, a emis o avertizare de uragan valabilă pentru nord-vestul Bahamas şi a anunţat că Dorian s-ar putea menţine la nivel extrem de periculos pe măsură ce se va apropia de Florida, în cursul acestui weekend.

''Principala îngrijorare va fi mişcarea lentă a lui Dorian la momentul în care va fi în apropiere de Florida, unele regiuni din acest stat fiind vizate de un risc prelungit de vânturi puternice, un val de furtună periculos şi ploi torenţiale'', a indicat NHC.

Fenomenul meteorologic format deasupra Oceanului Atlantic a fost inclus vineri în categoria a 2-a, însă mai târziu în cursul aceleiaşi zile s-a intensificat la categoria a 3-a, uraganul fiind însoţit de rafale de vânt de 175 de kilometri la oră.

În statul Florida a fost decretată încă de miercuri stare de urgenţă, iar guvernatorul Ron DeSantis a activat 2.500 de soldaţi din Garda Naţională, alţi 1.500 fiind în aşteptare, pregătiţi să intervină.

Meteorologii au prognozat că furtuna va creşte în intensitate şi va atinge zona de uscat, în Florida, în a doua parte a zilei de luni sau marţi dimineaţă.

Potrivit prognozelor, uraganul de categoria a 4-a va fi însoţit în cursul acestui weekend de rafale de vânt de până la 210 kilometri la oră.

Conform celor mai recente estimări ale NHC, uraganul Dorian va lovi zona centrală a statului Florida şi ar putea înainta pe continent către Orlando, marţi sau miercuri, slăbind din intensitate odată cu îndepărtarea de apă.

Pe lângă rafale de vânt periculoase, furtuna va provoca ploi torenţiale în cantităţi ce ar putea ajunge la 15 - 30 centimetri şi chiar la 38 de centimetri în zonele de coastă. ''Aceste ploi pot provoca viituri ce ar putea pune în pericol viaţa'', a avertizat NHC.

Preşedintele american Donald Trump şi-a anulat vizita prevăzută în Polonia din cauza apropierii uraganului Dorian de coastele Statelor Unite. În locul său, va merge vicepreşedintele SUA, Mike Pence, care va participa la ceremoniile ce marchează 80 de ani de la începerea celui de-al Doilea Război Mondial, odată cu invadarea Poloniei de trupele naziste.

"Este foarte important ca eu să rămân aici", a declarat Donald Trump în faţa Casei Albe. "Arată de parcă ar putea fi un monstru absolut'', a declarat preşedintele american într-un mesaj video publicat pe Twitter. Trump a adăugat că au fost trimise în Florida alimente şi apă.

Guvernatorul statului Georgia, Brian Kemp, a declarat stare de urgenţă în 12 comitate.

Uraganul Dorian a evitat în mare parte teritoriul american Puerto Rico, care se află încă în proces de reconstrucţie după devastatorul uragan Maria din 2017, şi a lovit miercuri Insulele Virgine Americane şi Insulele Virgine Britanice.

În acest weekend, riscul unei furtuni devastatoare se va menţine în nord-vestul statului Bahamas.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: uraganul dorian