x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Varșovia ripostează la afirmațiile președintelui Putin. Acesta a acuzat Polonia de înțelegere cu Hitler

Varșovia ripostează la afirmațiile președintelui Putin. Acesta a acuzat Polonia de înțelegere cu Hitler

28 Dec 2019   •   10:30
Varșovia ripostează la afirmațiile președintelui Putin. Acesta a acuzat Polonia de înțelegere cu Hitler

Ministerul polonez de Externe l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta ferm faţă de insinuările istorice ale preşedintelui Vladimir Putin care a acuzat Polonia dinainte de război că a încheiat o înţelegere'cu Hitler şi că a acţionat în mod antisemit în acea perioadă.

În prezent, tensiunile sunt puternice între Varşovia şi Moscova, Polonia, membră a NATO şi Uniunii Europene, exprimându-şi temeri legate de tendinţele agresive din politica rusă, în special în privinţa Ucrainei.

Polonia şi-a exprimat "obiecţia fermă în faţa insinuărilor istorice făcute de cele mai înalte autorităţi ruse în ultimele zile", a declarat viceministrul de externe, Marcin Przydacz.

Vladimir Putin a acuzat de două ori în ultimele zile Polonia că a încheiat o înţelegere cu Hitler în ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Marţi, luând cuvântul la Ministerul rus al Apărării, el a afirmat că a luat cunoştinţă de arhive recuperate în Europa de Armata Roşie după 1945, care arată că polonezii "au încheiat practic o înţelegere cu Hitler".

Şeful statului rus a adăugat că un ambasador polonez la Berlin - pe care l-a numit 'ticălos' şi 'porc antisemit' - i-a promis lui Hitler ridicarea unui 'frumos monument' la Varşovia după ce liderul nazist a propus să-i 'trimită pe evrei în colonii din Africa'.

În ajunul invaziei germane a Poloniei la 1 septembrie 1939, URSS condusă de Stalin şi Germania nazistă au căzut de acord să îşi împartă Europa de Est, într-un protocol secret al Pactului Ribbentrop-Molotov semnat la 23 august.

URSS a atacat Polonia la 17 septembrie 1939, într-un moment în care armata poloneză lupta fără speranţă împotriva forţelor germane. Sovieticii au ocupat o mare parte a teritoriului polonez. Germania a atacat URSS la 22 iunie 1941.

Ministerul de Externe de la Varşovia a subliniat că Polonia "a fost prima ţară care s-a angajat în rezistenţa armată în septembrie 1939 împotriva armatei germane care era sprijinită de Uniunea Sovietică".
Acesta a reamintit că agresiunea germană s-a soldat cu moartea a şase milioane de cetăţeni polonezi, dintre care trei milioane de evrei.
"Rusia caută să minimizeze responsabilitatea comună a Uniunii Sovietice în distrugerea păcii în Europa. URSS a fost între 1939 şi 1941 un aliat al Germaniei lui Adolf Hitler", a adăugat demnitarul.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Polonia Rusia hitler putin