x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Victime în manifestaţiile din Iran împotriva creşterii preţului la benzină

Victime în manifestaţiile din Iran împotriva creşterii preţului la benzină

16 Noi 2019   •   19:49
Victime în manifestaţiile din Iran împotriva creşterii preţului la benzină
Sursa foto: djedzura/Getty Images/iStockphoto

Un civil a murit în cursul unei manifestaţii împotriva creşterii preţului la benzină la Sirjan, în centrul Iranului, a relatat agenţia iraniană de presă ISNA, preluată de AFP.

„Din păcate, o persoană a murit", a spus Mohammad Mahmoudabadi, guvernator interimar de Sirjan, citat de ISNA, fără a putea preciza deocamdată cauza decesului.

El a vorbit de asemenea despre civili răniţi şi a insistat asupra faptului că „forţele de securitate nu au primit permisiunea de a trage (asupra manifestanţilor) şi că au fost autorizate doar să tragă (în aer) în semn de avertisment (...), ceea ce au şi făcut”.

Potrivit oficialului, această „adunare calmă” a fost folosită de unii pentru „a distruge bunuri publice, a avaria benzinării şi pentru a încerca să ajungă la depozite de benzină şi să le dea foc”.

Forţele de securitate - poliţia, Gardienii Revoluţiei (armata ideologică iraniană) şi membrii Bassij (voluntari islamişti) - au împiedicat ca acest lucru să se întâmple, a adăugat el, potrivit ISNA.

Vineri, guvernul iranian a anunţat o creştere de cel puţin 50% a preţului la benzină la pompă, care era până acum fixat la 10.000 de riali, adică mai puţin de opt eurocenţi. Preţul va fi acum de 15.000 de riali (11 eurocenţi) pentru un maximum de 60 de litri pe lună, pentru şoferii care deţin o cartelă pentru a face plinul. Fiecare litru suplimentar va costa 30.000 de riali (22 de eurocenţi).

Alt manifestaţii au avut loc la Mashad, în nord, la Ahvaz, Shiraz şi Bandar Abbas, în sud, şi la Birjand, în est, precum şi la Gachsaran, Abadan, Khorramshahr şi Mahshahr, în sud-vest.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: iran manifestatii