x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO - Sute de mii de oameni au defilat pentru Kim Jong-Un, la Phenian

VIDEO - Sute de mii de oameni au defilat pentru Kim Jong-Un, la Phenian

10 Mai 2016   •   14:32
VIDEO - Sute de mii de oameni au defilat pentru Kim Jong-Un, la Phenian

O defilare masivă a fost organizată marţi în centrul Phenianului pentru a marca încheierea congresului excepţional al partidului unic, care l-a consacrat pe Kim Jong-Un la conducerea celui mai izolat regim din lume, transmite AFP.

Tânărul lider a prezidat această paradă dintr-un balcon care domină imensa Piaţă Kim Ir-Sen, pe care sute de mii de persoane au transformat-o într-un ocean roşu fluturând buchete de flori în direcţia moştenitorului dinastiei familiale aflate de 70 de ani la putere.

Phenianul organizează cu regularitate defilări militare impozante pentru a marca o anumită dată simbolică sau pentru a-şi arăta ultimele echipamente militare.

Însă parada de marţi s-a dorit un eveniment complet civil. Totuşi, marea de oameni care a defilat pe sub privirile lui Kim Jong-Un nu a fost scutită de referinţe militare, afişând machete de rachete şi de vehicule spaţiale.

Coreea de Nord a efectuat în ianuarie cel de-al patrulea său test nuclear şi a lansat o rachetă în februarie, în ceea ce a fost considerat drept un test camuflat cu rachetă balistică de rază lungă.

Şeful de stat din Coreea de Nord, Kim Yong-Nam, a cărui funcţie este onorifică, s-a adresat mulţimii la începutul paradei pentru a-l felicita pe Kim Jong-Un pentru promovarea sa la congresul Partidului Muncitorilor din Coreea (PTC).

"Alegerea (în funcţia de preşedinte al partidului - n.r.) a arătat încrederea absolută a armatei noastre şi a poporului nostru în marele lider Kim Jong-Un", a spus el.

Kim Yong-Nam le-a cerut nord-coreenilor "să susţină că tărie şi fidelitate ideologia şi preceptele îndrăgitului lider Kim Jong-Un".

Congresul PTC, care a durat de vineri până luni, a fost primul după 1980.

Această reuniune i-a permis lui Kim Jong-Un, care a moştenit puterea după moartea tatălui său Kim Jong-Il în 2011, să îşi întărească statutul de moştenitor incontestabil al dinastiei fondate de bunicul său Kim Ir-Sen.

Mii de delegaţi au adoptat duminică o moţiunea propusă de Kim Jong-Un privind necesitatea progreselor economice cuplate cu dezvoltarea unei "forţe nucleare de autoapărare".

Marţi, masele de oameni au defilat fluturând flori din hârtie roşie, baloane de diverse culori şi drapele ale partidului, scandând în acelaşi la timp la unison 'Mansei!' ('Trăiască!').

În piaţă, o mulţime statică ridica diferite placarde colorate formând împreună sloganuri gigant precum 'Partidul Liderului', 'Partidul lui Kim Jong-Un' sau 'Solidaritate'. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Kim Jong-un