x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO - Uraganul Matthew a ucis cel puţin 26 de oameni în Florida după care a lovit şi Haiti

VIDEO - Uraganul Matthew a ucis cel puţin 26 de oameni în Florida după care a lovit şi Haiti

06 Oct 2016   •   21:00
VIDEO - Uraganul Matthew a ucis cel puţin 26 de oameni în Florida după care a lovit şi Haiti

Uraganul Matthew şi-a schimbat, miercuri, traiectoria către Bahamas şi coasta de est a statului american Florida după ce a provocat decesul a cel puţin 26 de persoane şi a distrus mare parte dintre locuinţele din sudul Haiti, ceea ce a dus la amânarea alegerilor prezidenţiale din această ţară, informează Reuters. 

Uraganul de categoria 3 (pe o scară de la 1 la 5), cea mai puternică furtună din zona Caraibe din ultimul deceniu, a măturat marţi Cuba şi Haiti, aducând rafale de vânt de 230 de kilometri pe oră şi ploi torenţiale, provocând pagube în localităţi dar şi asupra culturilor agricole şi a fermelor de animale. 

În Statele Unite, peste 1,5 milioane de persoane au fost îndemnate să evacueze coasta sud-estică a statului Florida, iar guvernatorul acestui stat american, Rick Scott, a avertizat locuitorii să se pregătească pentru un posibil impact direct al uraganului, ce ar putea fi catastrofic. ''Toată lumea din statul nostru trebuie să se pregătească pentru un impact direct'', a spus guvernatorul. ''Dacă Matthew va lovi direct Florida, pagubele ar putea fi catastrofice şi trebuie să vă pregătiţi'', a avertizat Rick Scott. 

Meteorologii americani au declarat că Matthew ar putea lovi Florida - sau s-ar putea apropia periculos de mult de acest stat - în a doua parte a zilei de joi sau vineri dimineaţa şi apoi se va îndrepta spre coasta de est, către Carolina, în weekend, potrivit NBC News. 

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat miercuri că uraganul Matthew este ''o furtună serioasă", şi i-a îndemnat pe americani să fie vigilenţi. "Până mâine dimineaţă (uraganul) ar trebui să înceapă să aibă un impact semnificativ în Florida şi ar urma să se intensifice şi să avanseze de-a lungul coastei în cursul zilei", a spus Obama în timpul unei vizite la sediul central al Agenţiei federale pentru situaţii de urgenţă (FEMA), la Washington. "Dacă va fi dat ordin de evacuare, acesta trebuie luat în serios", a adăugat şeful statului. "Puteţi reconstrui oricând. Puteţi repara oricând. Dar o viaţă pierdută este pentru totdeauna", a subliniat el, citat de AFP. 

Matthew a fost retrogradat cu o treaptă, la categoria 3 (pe o scală de 5 în total) miercuri dimineaţă de serviciul american de supraveghere a uraganelor (NHC), dar s-ar putea intensifica din nou. 

Preşedintele american a insistat asupra faptului că există încă riscul ca ''inima'' uraganului să lovească Florida şi alte state americane mai la nord. Dar chiar dacă traiectoria de deplasare a furtunii este uşor diferită, sunt de aşteptat ploi torenţiale şi rafale de vânt puternice, care ar putea avea efecte "devastatoare", a mai avertizat el. 

Potrivit biroului ONU pentru asistenţă umanitară (OCHA), 300.000 de oameni din Haiti au nevoie de asistenţă imediată. 

Marina SUA pregăteşte o navă spital şi circa 300 de puşcaşi marini s-au îmbarcat pe nava amfibie USS Mesa Verde, în anticiparea unei misiuni de asistenţă în Haiti.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Uraganul Matthew