x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Bout, extrădat în Statele Unite

Viktor Bout, extrădat în Statele Unite

16 Noi 2010   •   09:57

Presupusul traficant de arme rus Viktor Bout a fost extrădat astăzi din Thailanda, într-un avion închiriat special de Statele Unite, pentru a fi judecat în această ţară.

"Bout a părăsit teritoriul thailandez la ora 13.27 (08.27, ora României)", de la aeroportul pentru curse interne din Bangkok, a precizat Supisarn Bhakdinarunart. "Eu însumi l-am dus la un avion american (...), împreună cu şase oficiali americani care îl escortau", a anunţat comandantul poliţiei criminalistice din Bangkok.

Anterior, unul dintre avocaţii lui Bout şi directorul închisorii anunţaseră că presupusul traficant de arme a fost predat marţi serviciilor de imigraţie, în vederea extrădării sale iminente în Statele Unite.

Avocatul Lak Nithiwatanawicharn declarase că "poliţia criminalistică l-a condus la biroul de imigraţie". "Nu ştiu de ce. Îl voi urma până la New York în acest dosar", continuase avocatul.

O jurnalistă a AFP a văzut un convoi de vehicule părăsind închisoarea din Bangkok unde presupusul traficant de arme rus era deţinut. Directorul închisorii a confirmat că Bout nu se mai află în clădire.

Luni, avocatul rus al lui Bout, Viktor Burobin, a apreciat drept "ilegală" decizia Guvernului thailandez de a-l extrăda în Statele Unite pe Viktor Bout, potrivit agenţiei Interfax. El a recunoscut totuşi că o contestare a deciziei de extrădare este imposibilă.

"Este o decizie ilegală pentru că tribunalele thailandeze nu au analizat cea de-a doua cerere de extrădare americană", a declarat avocatul.

Justiţia thailandeză a acceptat în august ca presupusul traficant de arme să fie extrădat în vederea anchetării lui pentru "terorism" în Statele Unite. Dar procedura a fost blocată de un al doilea dosar, deschis pentru "spălare de bani" şi "fraudă" de către Washington la începutul anului, de teamă că primul dosar ar putea eşua.

Curtea Penală din Bangkok a apreciat recent că acest al doilea dosar nu conţine "suficiente dovezi", deschizând astfel calea extrădării lui Bout în Statele Unite.

Fost pilot în armata sovietică, Bout a fost arestat la Bangkok în martie 2008, după ce s-a întâlnit cu agenţi americani care au pretins că sunt membri ai gherilei columbiene FARC.

Supranumit "negustorul de moarte", Bout este acuzat că a folosit o flotă de avioane cargo pentru a transporta arme în Africa, America de Sud şi Orientul Mijlociu, dar el afirmă că transporturile sale erau perfect legale. Bout riscă pedeapsa de închisoare pe viaţă în Statele Unite.

Mediafax

×
Subiecte în articol: viktor bout