x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban nu vrea ca Frontex să apere granițele Ungariei

Viktor Orban nu vrea ca Frontex să apere granițele Ungariei

20 Sep 2018   •   13:14
Viktor Orban nu vrea ca Frontex să apere granițele Ungariei
Sursa foto: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Nu este deloc necesar ca Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex) să apere graniţele Ungariei în locul nostru - a declarat premierul maghiar Viktor Orbán joi, la Salzburg.

    Prim-ministrul ungar a explicat, în urma sosirii sale în oraşul austriac la summitul şefilor de stat şi guvern ale ţărilor membre UE, că există o propunere a Comisiei Europene, care afirmă că "dacă se ivesc probleme, competenţele naţionale vor fi preluate de la statele membre, iar apărarea graniţelor va fi asigurată de Uniune". El a predat miercuri şi Austriei propunerea înmânată deja Bulgariei, care rezolvă acestă problemă, dar nu în detrimentul statelor membre, ci "permiţând acestora păstrarea competenţei de a-şi apăra graniţele" - a precizat premierul.     
    În formularea lui Viktor Orbán "Frontex este un lucru bun, dar agenţia nu a apărat de-a lungul existenţei sale nici măcar un metru de frontieră, în timp ce noi am apărat sute de kilometri". Nu este deloc nevoie ca "ei să apere graniţele maghiare în locul nostru, nemaivorbind de chestiunile de principiu legate de suveranitate" - a afirmat premierul ungar.
    El a continuat: trebuie să susţinem astăzi această idee şi "noi, cei care suntem contra, suntem majoritatea". Viktor Orbán a adăugat: "teoretic, noi avem şanse de câştig".
    Cu privire la Brexit, prim-ministrul a subliniat că Ungaria face parte din grupul ţărilor în opinia cărora britanicii nu ar trebui pedepsiţi, continuând: "Avem nevoie de un Brexit echitabil şi de o cooperare bună între Marea Britanie şi UE în viitor".
    Răspunzând la întrebarea, dacă se aşteaptă ca în cadrul summitului să se pună în discuţie Raportul Sargentini, premierul ungar a afirmat: "toată lumea ia în derâdere raportul".

×