x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Ilici Lenin îi bântuie încă pe nemți

Vladimir Ilici Lenin îi bântuie încă pe nemți

de Şerban Mihăilă    |    09 Mar 2020   •   11:25
Vladimir Ilici Lenin îi bântuie încă pe nemți

O instanță de judecată dintr-un oraș german a hotărât să permită Partidului Marxist-Leninist din Germania (MLPD) să ridice o statuie în cinstea lui Vladimir Ilici Lenin, fondatorul fostei Uniuni Sovietice, în pofida numeroaselor proteste vehemente care susțin că promotorul ideologiei leniniste și liderul bolșevicilor nu a fost altceva decât un criminal în masă și un exponent al totalitarismului.

 

Curtea Administrativă din orașul Gelsenkirchen a anulat hotărârea municipalității de a opri construirea monumentului lui Vladimir Ilici Lenin, arhitectul Revoluției ruse din 1917, care a dus la crearea fostei Uniuni Sovietice, un stat responsabil pentru moartea a zeci de milioane de oameni nevinovați, scrie site-ul „Breitbart”, citând Deutsche Welle. Municipalitatea a obiectat să statuia ar distrage atenția de la valoarea istorică a clădirii băncii aflate în imediata apropiere a monumentului. Curtea a decis însă că „obiecțiile aduse față de atrocitățile istorice ale lui Lenin” sunt irelevante, în condițiile în care statuia ar urma să fie  construită la peste zece metri de sediul băncii, adaugă sursa citată. MLPD a lăudat hotărârea judecătorească, precizând: „Cu doar câteva săptămâni înainte de cea de-a 150-a aniversare a sa, Vladimir Ilici Lenin a obținut, din nou, o mare victorie”. De cealaltă parte, decizia Curții a fost aspru criticată de către Marco Buschmann, membru al Partidului Liber Democrat (FDP) în Parlamentul din Gelsenkirchen, care a declarat: „O statuie a lui Lenin ar fi o rușine pentru oraș”, deoarece „Lenin este exponentul crimelor în masă și a totalitarismului”. „Cei ce vor să ridice o statuie a lui Lenin trebuie să se întrebe dacă mai sunt încă ancorați în principiile democrației liberale”, a adăugat el. În 2017, în urma controverselor provocate de memorialele Confederației din sudul Statelor Unite, o serie de activiști au încercat să scape de o statuie a lui  Vladimir Ilici Lenin din orașul Seattle. Inițial, statuia fusese montată în oraș la începutul anilor ’90, după ce un influent om de afaceri o cumpărase în urma colapsului  Uniunii Sovietice, scrie „Breitbart”. Un alt afacerist local proeminent, Benedict Evans, și alți 900 de oameni au format pe Facebook un grup intitulat „Seattle, dărâmă statuia lui Lenin!”, cerând îndepărtarea monumentului dictatorului comunist. „În cazul în care cineva dorește să distrugă statui ale unor persoane malefice, responsabile de provocarea fără motiv a suferinței umane, acest obiectiv s-ar putea afla pe listă”, scria Evans, citat de „Breitbart”.

 

Cu tunurile pe liderul bolșevic

„Regimul lui Lenin, în perioada în care acesta s-a aflat la conducerea Uniunii Sovietice, a fost marcată de înfometare în masă, de internarea adversarilor politici în lagăre de muncă forțată, de execuțiile în masă din timpul Terorii Roșii, precum și de invadarea țărilor vecine”, scrie „Breitbart”.

 

Cu doar câteva săptămâni înainte de cea de-a 150-a aniversare a sa, Vladimir Ilici Lenin a obținut, din nou, o mare victorie”.

Partidul Marxist-Leninist din Germania

×