x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Washingtonul deblochează un ajutor militar destinat Egiptului

Washingtonul deblochează un ajutor militar destinat Egiptului

27 Iul 2018   •   07:09
Washingtonul deblochează un ajutor militar destinat Egiptului
Sursa foto: Zach Rudisin

Adminstraţia americană a preşedintelui Donald Trump a decis să deblocheze un ajutor militar de 195 de milioane de dolari pentru Egipt, suspendat până în prezent din cauza încălcării drepturilor omului. 

 

"Recunoscând măsurile luate de Egipt în cursul ultimului an ca răspuns la unele îngrijorări exprimate de Statele Unite şi în conformitate cu eforturile noastre pentru a consolida mai mult acest parteneriat, adminstraţia a decis să permită Egiptului să utilizeze cele 195 de milioane de dolari" care rămân pentru exerciţiul bugetar din perioada octombrie 2016-septembrie 2017, a declarat joi o responsabilă din cadrul Departamentului de Stat american. 

"Statele Unite rămân hotărâte să consolideze relaţia lor strategică cu Egiptul", a adăugat ea, insistând asupra "obiectivelor comune în domeniul securităţii şi luptei împotriva terorismului". 

Ajutorul militar american destinat Egiptului a fost suspendat parţial în 2013 de administraţia preşedintelui democrat Barack Obama, ca reacţie la represiunea împotriva partizanilor fostului preşedinte Mohamed Morsi, după care a fost restabilit în 2015 cu o valoare totală de 1,3 miliarde de dolari anual. 

În august 2017, administraţia republicanului Donald Trump a validat, totuşi, blocarea celor 195 de milioane de dolari în aşteptarea unor "progrese în privinţa democraţiei", manifestând îngrijorare în special după adoptarea unei controversate legi asupra organizaţiilor neguvernamentale. 

Autorităţile de la Cairo au reacţionat vehement după această decizie a Washingtonului, iar preşedintele Donald Trump şi-a făcut cunoscută rapid intenţia de a restabili ajutorul. "Rămân zone de îngrijorare şi vom continua să spunem clar că sunt necesare progrese", a explicat joi Departamentul de Stat, insistând asupra unei noi legi de reglementare a ONG-urilor. AGERPRES

×