x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Washingtonul vrea ca Beijingul să înceteze "să erodeze" suveranitatea statelor vecine

Washingtonul vrea ca Beijingul să înceteze "să erodeze" suveranitatea statelor vecine

01 Iun 2019   •   12:10
Washingtonul vrea ca Beijingul să înceteze "să erodeze" suveranitatea statelor vecine

SUA au cerut sâmbătă Chinei să înceteze "să erodeze suveranitatea" vecinilor săi şi au avertizat că vor investi masiv în următorii cinci ani pentru a-şi menţine supremaţia militară în regiune, relatează AFP.

"China poate şi trebuie să aibă relaţii de cooperare cu restul regiunii", a declarat şeful Pentagonului, Patrick Shanahan, la Singapore.

"Însă comportamentele care erodează suveranitatea altor naţiuni şi care seamănă suspiciune cu privire la intenţiile chineze trebuie să înceteze", a adăugat ministrul interimar al apărării într-un discurs susţinut la forumul de securitate Shangri-La Dialogue, unde lupta pentru influenţă între SUA şi China în Asia a dominat dezbaterile.

SUA reproşează în primul rând Beijingului că a militarizat mai multe insuliţe din Marea Chinei de Sud revendicate de Taiwan, sultanatul Brunei, Malaezia, Filipine şi Vietnam.

Americanii desfăşoară regulat operaţiuni aşa-zise de "libertate de navigaţie" în Pacific, survolând spaţiul aerian internaţional sau deplasând nave de război aproape de arhipelagurile disputate sau în strâmtoarea Taiwan, pe care Beijingul o consideră parte integrantă a apelor sale teritoriale.

"Nu vom ignora comportamentul Chinei", a adăugat el.

"Când o ţară face o promisiune şi nu o respectă, trebuie să fim suspicioşi. Când o ţară nu face nicio promisiune, atunci trebuie să fim cu adevărat suspicioşi", a adăugat Shanahan, referindu-se la promisiunea pe care preşedintele chinez Xi Jinping i-a făcut-o în 2015 fostului preşedinte american Barack Obama de a nu militariza arhipelagurile sub controlul Beijingului.

"SUA nu caută conflictele, dar ştim că a avea capacităţile de a câştiga un război este cel mai bun mijloc de a-l evita", a mai spus el, menţionând, printre alte riscuri pentru securitatea regiunii, Coreea de Nord, care "rămâne o ameninţare extraordinară şi necesită o vigilenţă permanentă".

"Nicio naţiune nu poate - şi nici nu trebuie - să domine regiunea indo-pacifică", a subliniat el. "Vrem să ne asigurăm că niciun adversar nu poate crede că poate atinge obiective politice prin forţa armelor", a afirmat şeful Pentagonului.

Ministrul francez al armatelor, Florence Parly, s-a făcut ecoul acestor afirmaţii ceva mai târziu, reamintind că Franţa are teritorii în Pacific.

"Ne vom proteja interesele noastre, cetăţenii noştri, teritoriile noastre şi zonele noastre economice maritime în regiune", a subliniat ea.

"Anumite ameninţări sunt directe, altele sunt înşelătoare, le vom confrunta pe toate căile", a adăugat ea referindu-se la militarizarea Mării Chinei de Sud. "Considerăm că acest 'fait accompli' încalcă în mod clar Convenţia ONU privind dreptul maritim", a aprecia ministrul.

Patrick Shanahan a reamintit că proiectul de buget al Pentagonului prevede cheltuieli pentru cercetare şi dezvoltare de 104 miliarde de dolari.

Pentagonul "investeşte mult în cursul următorilor cinci ani în programe cruciale pentru o regiune indo-pacifică stabilă şi sigură", a spus el, menţionând în special apărarea antirachetă, un domeniu în care Beijingului a investit masiv în ultimii ani.

Regiunea indo-pacifică este "teatrul nostru de operaţiuni prioritar", a conchis el. "Vom investi în regiune. Vom investi în voi şi cu voi", a dat asigurări Patrick Shanahan.

Pentru prima dată din 2011, China şi-a trimis în Singapore ministrul apărării, generalul Wei Fenghe, care urmează să susţină un discurs duminică pentru a răspunde afirmaţiilor lui Shanahan.

Vineri, cu prilejul unei întâlniri între Shanahan şi generalul Wei pe marginea forumului, Beijingul a avertizat că SUA nu ar trebui "să subestimeze determinarea, voinţa şi capacităţile armatei chineze".

Shanahan a încercat totuşi să diminueze tensiunile subliniind că există sectoare posibile de cooperare între cele două ţări, în special în controlul respectării sancţiunilor impuse Coreei de Nord pentru a încerca să determine Phenianul să renunţe la programul său nuclear.

Printre măsurile care ar putea permite restabilirea unui anumit grad de încredere între Beijing şi Washington, el a menţionat transferurile de încărcături de petrol de la navă la navă în apele internaţionale. "Încrederea înseamnă să lucrezi cot la cot, nu să participi la conferinţe sau să susţii discursuri", a spus el.

AGERPRES

×