x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Wikileaks loveşte, de data asta rău şi pe mulţi

Wikileaks loveşte, de data asta rău şi pe mulţi

de Anca Aldea    |    Marina Constantinoiu    |    28 Noi 2010   •   21:04
Wikileaks loveşte, de data asta rău şi pe mulţi

Regele Abdallah al Arabiei Saudite a cerut Statelor Unite să atace Iranul, pentru a pune capăt programului său nuclear, rezultă din documentele americane date publicităţii duminică pe site-ul cotidianului britanic The Guardian, provenite de la celebrul site Wikileaks.org.

Regele "a cerut frecvent Statelor Unite să atace Iranul pentru a pune capăt programului nuclear al acestei ţări”, potrivit ambasadorului saudit în Statele Unite, Adel al-Jubeir, citat de documentele provenite de la ambasadele americane, relatează AFP. Totodată, din documentele citate reiese că regele saudit i-a sfătuit pe americani să "taie capul şarpelui” şi a subliniat că acţiunea comună cu Statele Unite, în vederea combaterii influenţei iraniene în Irak este o prioritate strategică a regelui şi a Guvernului său.

Cele 250.000 de telegrame diplomatice clasificate drept "secrete”, "confidenţiale” sau "neclasificate” care au circulat între Departamentul de Stat de la Washington şi ambasadele sale din întreaga lume, date publicităţii duminică seara de Wikileaks, semnalează de o manieră generală îngrijorarea ţărilor arabe în legătură cu Iranul şi programul său nuclear, adaugă şi cotidianul francez Le Monde, care dă publicităţii, la rândul său, unele elemente.

"Acest program trebuie oprit”, insista şi regele Bahreinului, Hamad ben Issa Al-Khalifa, la 1 noiembrie 2009, cu ocazia primirii generalului american David Petraeus, care la vremea respectivă era comandantul Centcom, conform documentelor date publicităţii de Le Monde. "Pericolul de a-l lăsa să continue este mai mare decât cel de a-l opri”, adăuga regele, potrivit documentelor citate. Numeroase alte documente indică dorinţa ţărilor din Golf de a achiziţiona armamente americane, potrivit cotidianului francez.
Informaţii confidenţiale, la liber, pe site-urile ziarelor
Cotidiane de prestigiu, precum New York Times (SUA), The Guardian (Marea Britanie), Le Monde (Franţa) şi El Pais (Spania), precum şi revista germană Der Spiegel au început să publice, începând de duminică seara, în ediţiile lor electronice, elemente conţinute în documente diplomatice americane "secrete” sau "confidenţiale”. Ştiri despre iminenţa publicării de către Wikileaks, în asociere cu respectivele cotidiane, a milioane de pagini din dosare secrete ale corespondenţei diplomatice americane au circulat în cursul zilei de duminică, la "pachet” cu veşti despre nervozitatea în creştere înregistrată la cel mai înalt nivel în diverse capitale ale lumii, dar în special la Washington.


Atacat informatic
În cursul zilei de duminică, site-ul Wikileaks.org a făcut obiectul unui atac informatic. Wikileaks a anunţat, într-un mesaj postat pe site-ul de microblogging Twitter, precizând însă că mai multe ziare vor publica, începând de duminică seara, documentele diplomatice americane pe care le-a obţinut.
Site-ul nu a mai putut fi accesat pe Internet din jurul orei 17:30, ora României, iar mesajul postat pe Twitter afirma că acesta face obiectul unui atac informatic de tip "denial of service".


Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a declarat duminică, în cursul unei videoconferinţe cu jurnalişti aflaţi în Iordania, că documentele pe care urmează să le publice "se referă la toate marile subiecte din toate ţările lumii".
WikiLeaks a obţinut aproape trei milioane de documente provenite de la ambasadele americane din întreaga lume.


Îngrijorare în marile capitale ale lumii
Pentru a amortiza şocul publicării, Statele Unite au avertizat încă de sâmbătă seara mai multe ţări, printre care aliaţii lor strategici precum Australia, Marea Britanie, Canada, Israelul şi Turcia, în legătură cu noul val de documente stânjenitoare care vine dinspre Wikileaks.org.

La rândul ei, Marea Britanie a condamnat orice tentativă de publicare a documentelor clasificate şi a avertizat Wikileaks că documentele sensibile americane pe care intenţionează să le dea publicităţii "pot pune în pericol vieţi omeneşti”. "Publicarea acestor documente poate să pună în situaţie proastă securitatea naţională, nu este în interesul naţional şi, după cum au spus şi Statele Unite, pot pune vieţi omeneşti”, a avertizat Ministerul britanic de Externe. Anterior, într-o scrisoare adresată lui Julian Assange şi avocatului acestuia, Departamentul american de Stat a afirmat că scurgerile de informaţii aşteptate pun în pericol "viaţa a numeroase persoane nevinovate”.

Duminică seara, cotidianul francez Le Monde a anunţat că publică primele analize ale documentelor provenite de la ambasadele americane din întreaga lume. "Le Monde, alături de New York Times, Guardian, Der Spiegel şi El Pais, a avut acces la 250.000 de telegrame diplomatice americane obţinute de WikiLeaks. Le Monde.fr publică duminică, 28 noiembrie, primele analize, referitoare la Iran şi spionajul practicat de ambasadele americane", se arată pe site-ul ziarului francez. 


Fermitate în privinţa Iranului
Potrivit datelor publicate de Le Monde, Israelul a cerut americanilor fermitate în privinţa Iranului, în decembrie 2009, afirmând că strategia lor de negociere cu Teheranul "nu va funcţiona”. Documentul citat de Le Monde este o telegramă americană care relatează o conversaţie purtată la 1 decembrie 2009 între Amos Gilad, director pentru afaceri politico-militare în cadrul Ministerului israelian al Apărării şi Ellen Tauscher, subsecretarul american de Stat. "Aplecându-se asupra globului său de cristal”, scrie diplomata americană, "Gilad spune că nu este sigur că Iranul a decis să fabrice o armă nucleară, dar că Iranul este <> să poată opta pentru construirea uneia”. Diplomaţia mâinii întinse a preşedintelui Barack Obama, denumită "angajare strategică cu Iranul”, "este o idee bună, dar este clar că nu va merge”, continuă Gilad, potrivit acestei telegrame obţinute de Wikileaks şi publicată de Le Monde.

Pentru a încerca să calmeze nervozitatea israeliană, Robert Wexler, un influent ales democrat în Congresul amerian, se întâlneşte la 13 mai 2009 cu şeful serviciilor de informaţii militare israeliene, Amor Yadlin, potrivit Wikileaks. "Wexler explică faptul că preşedintele american va putea să convingă mai uşor opinia publică americană să susţină o acţiune militară, dacă eforturile de angajare eşuează, după ce s-a încercat totul. Yadlin răspunde că nu este pe cale de a sfătui SUA să se angajeze într-un al treilea front, dar că trebuie înţeles că Israelul vede lucrurile altfel şi nu poate să retragă opţiunea militară de pe masă”, afirmă şi un alt memorandum american difuzat de site-ul Internet.

Atitudinea rusă privind dosarul iranian este, pentru israelieni, "un mister”, notează o telegramă americană datată noiembrie 2009, înainte cu un an ca Moscova să renunţe la livrarea către Iran a rachetelor antiaeriene S-300. În faţa lui Ellen Tauscher, la 1 decembrie 2009, Amos Gilad "a explicat că Moscova a solicitat livrarea de avioane fără pilot israeliene sofisticate în schimbul anulării vânzării de rachete antiaeriene S-300 Teheranului”, dezvăluie un diplomat american, citat de Wikileaks.


Cum văd americanii lumea
New York Times afirmă, la rândul său, că "o pradă de depeşe diplomatice oferă o cronică a relaţiilor Statelor Unite cu lumea". Ziarul afirmă că setul include un sfert de milion de depeşe diplomatice americane confidenţiale, multe dintre ele din ultimii trei ani, şi oferă o imagine fără precedent asupra negocierilor ambasadelor, "puncte de vedere candide asupra liderilor străini şi evaluări ale ameninţărilor". Ziarul îşi exprimă şi convingerea că "documentele servesc un interes public important, expunând scopurile, succesele, compromisurile şi frustrările diplomaţiei americane" într-un mod inedit.

Cotidianul britanic The Guardian afirmă că "dezvăluirea telegramelor americane determină o criză diplomatică globală", adăugând că documentele clasificate arată că regele saudit a exercitat presiuni pentru o acţiune militară americană în Iran, iar Washingtonul a folosit diplomaţi pentru spionaj la ONU. 
 Americanii consideră că preşedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, este ca Hitler, iar despre liderul Franţei, Nicolas Sarkozy, spun că este "Împăratul gol", scrie  revista germană Der Spiegel. Potrivit documentelor WikiLeaks, liderul nord-coreean, Kim Jong-il, suferă de epilepsie, iar asistenta medicală a preşedintelui libian, Muammar Khadafi, este "o blondă focoasă". Nici cancelarul Germaniei nu scapă de etichetări, americanii vorbind despre ea ca fiind Angela "Teflon" Merkel, iar despre preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai, spun că este "condus de paranoia".

Liderii Rusiei sunt şi ei prezenţi în corespondenţele dintre diplomaţii americani, aceştia numindu-i pe premierul Vladimir Putin şi pe preşedintele Dmitri Medvedev ca fiind "masculul Alpha" şi, respectiv, "temătorul, ezitantul". Der Spiegel mai scrie că în documentele confidenţiale se spune că preşedintele SUA, Barack Obama, "preferă să se uite mai degrabă către Est decât către Vest" şi "nu are sentimente faţă de Europa".


Condamnare imediată a publicării documentelor
Pentagonul a condamnat imediat publicarea documentelor secrete americane "obţinute ilegal” de Wikileaks, afirmând că a luat măsuri pentru a evita ca acest lucru să nu se mai întâmple în viitor, potrivit France Presse.

Într-un comunicat difuzat la câteva minute după ce Le Monde şi New York Times au pus pe site-urile lor articolele care dezvăluiau conţinutul documentelor diplomatice americane comunicate de Wikileaks , Pentagonul a condamnat gestul "imprudent”. Ca urmare a precedentelor dezvăluiri de documente de către Wikileaks, cu referire la războaiele din Afganistan şi Irak din cursul acestui an, secretarul amerian al Apărării, Robert Gates, a cerut la 12 august efectuarea unui control pentru a se afla cum s-au putut produce aceste scurgeri de informaţii, a anunţat un purtător de cuvânt al Pentagonului. Potrivit acestuia, un anumit număr de recomandări preconizate de acest audit este pus în practică actualmente, cu scopul evitării producerii de situaţii similare. De acum înainte va fi imposibilă copierea pe CD-ROM sau stick-uri USB a datelor provenite din computerele Ministerului Apărării care fac parte din reţele protejate "pentru a se reduce riscuril ca în viitor un membru al personalului să transfere date clasificate”, a explicat sursa citată. Când datele urmează să fie transferate în computere care nu sunt protejate, ele vor fi protejate de două persoane în acelaşi timp, "pentru a se reduce riscurile de divulgare neautorizată a informaţiilor clasificate”, a mai spus acesta.

Până acum, Wikileaks nu a dezvăluit care îi este sursa documentelor, dar bănuielile s-au îndreptat în direcţia lui Bradley Manning, un specialist din cadrul serviciilor de informaţii ale Armatei americane, arestat în mai, precizează France Presse.

O altă procedură prevede supravegherea oricărei utilizări "suspecte, anormale sau neobişnuite” a unui sistem protejat, similară tehnologiei utilizate pentru a depista fraudele cu cărţile de credit. Vor fi efectuate şi inspecţii în teren. "Este mult mai greu acum pentru ca o persoană să aibă acces şi să pună în circulaţie informaţii în afara circuitelor autorizate”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al Pentagonului.


Scurt istoric al dezvăluirilor WikiLeaks
Până acum, WikiLeaks a publicat în iunie a.c. documente clasificate la adresa americanilor. Într-o primă fază, WikiLeaks a făcut dezvăluiri despre războiul din Afganistan, punând într-o lumină proastă rolul pe care americanii şi aliaţii lor îl joacă în această ţară. Al doilea set de codumente vorbeşte despre prezenţa trupelor americane şi străine în Irak în perioada 2004-2009, scoţând în evidenţă eşecurile înregistrate de armatele aliate în fosta ţară a lui Saddam. WikiLeaks a şocat lumea în aprilie 2010, o dată cu publicarea unei înregistrări video în care mai mulţi militari americani râd şi glumesc în timp ce elicopterul lor Apache lansează un atac ucigaş asupra unor civili în Bagdad (Irak). Din discuţia dintre membrii echipajului Apache reiese că militarii vorbesc parcă despre un joc pe calculator, şi nu despre un carnagiu în care şi-au pierdut viaţa cel puţin zece nevinovaţi.


Cine este Julian Assange
Considerat un personaj controversat, Julian Assange (39 de ani), jurnalist şi programator de origine australiană, ai cărui părinţi s-au cunoscut în timpul unui protest împotriva războiului din Vietnam, îi încurajează pe donatorii documentelor să posteze informaţii de pe computere cu legături encriptate sau din net-cafe-uri pentru a nu li se deconspira locaţia în care se află. Site-ul are în spate o armată de avocaţi care se asigură că aceste reguli sunt respectate. Pe numele lui Julian Assange a fost emis chiar un mandat de arestare în Suedia sub acuzaţia, a două femei, de viol şi molestare sexuală. Assange a negat în repetate rânduri acuzaţiile celor două femei pe care le-a cunoscut în august 2010 în timp ce se afla într-o vizită în Suedia, scrie Daily Mail.

×