x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Xi vrea să conducă lumea cot la cot cu americanii

Xi vrea să conducă lumea cot la cot cu americanii

20 Apr 2021   •   22:10
Xi vrea să conducă lumea cot la cot cu americanii

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a denunţat, marţi, "unilateralismul" unor naţiuni, referindu-se la Statele Unite, şi a cerut administrarea într-un mod mai echitabil a afacerilor mondiale, subliniind că Beijingul nu va încerca niciodată să exercite hegemonie internaţională.

Xi Jinping a rostit un discurs, marţi, la Forumul economic Boao pentru Asia. Fără a menţiona explicit Statele Unite, preşedintele Chinei a denunţat, conform agenţiei Associated Press, "unilateralismul anumitor naţiuni".

"Construirea de ziduri şi decuplarea de alţii încalcă reglementările economice şi ale pieţelor internaţionale, afectându-i pe alţii", a subliniat liderul de la Beijing.

"Afacerile internaţionale trebuie gestionate de toată lumea prin consultări. Regulile elaborate de anumite ţări nu le-ar trebui impuse altora", a afirmat Xi Jinping, în discursul rostit prin videoconferinţă.

Liderul de la Beijing a pledat pentru intensificarea cooperării internaţionale în cercetările pentru dezvoltarea de vaccinuri anticoronavirus şi în oferirea acestora inclusiv ţărilor aflate în curs de dezvoltare.

Xi Jinping susţine că Administraţia de la Beijing nu vrea să exercite hegemonie internaţională. "Indiferent cât de mult se va dezvolta, China nu va încerca niciodată să exercite hegemonie, să se extindă, să caute sfere de influenţă sau să se implice în curse ale înarmării", a subliniat Xi Jinping.

Unele declaraţii ale liderului de la Beijing intră în contradicţie cu intensificarea activităţilor militare chineze în Marea Chinei de Sud şi în alte zone care sunt disputate cu Japonia, Filipine, India şi alte ţări, notează agenţia Associated Press.

Relaţiile dintre China şi Statele Unite sunt marcate de o serie de dispute comerciale şi militare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Xi Jinping