x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Agresiuni sexuale la clasa pregătitoare!

Agresiuni sexuale la clasa pregătitoare!

de Dan Constantin    |    27 Aug 2020   •   10:36
Agresiuni sexuale la clasa pregătitoare!

Fapte abominabile petrecute la o prestigioasă școală din Cluj-Napoca aduc în atenție fenomenul infracțional tratat încă superficial de legiuitor, de organele de cercetări penale și pedepsit cu blândețe de unele instanțe. Agresiunile sexuale împotriva minorilor fac în continuare multe victime în România, însă răspunsul societății în ansamblu pentru a reprima violatorii, pedofilii, traficanții, dezaxații care distrug viețile copiilor se lasă încă așteptat.

Cazul violatorului în serie care a agresat succesiv trei fetițe de 6 ani, aflate în primele zile de școală, este readus în atenție de revista Pro Lege, editată de Ministerul Public. Publicația consacră cel mai recent număr (2/2020) analizei de specialitate asupra agresiunilor asupra minorilor și violențelor în familie. Autoarea, Florena-Esther Sterschi, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prezintă motivația sentinței penale definitive a Curții de Apel Cluj dată în dosarului 309/211/2016.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în dosarul nr. 9265/P/2014, era trimis în judecată, în ianuarie 2016, numitul Souca Samuel Marceluș, născut în 9 aprilie 1975, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de agresiune sexuală. Faptele, așa cum sunt descrise în limbajul sec al rechizitoriului și al sentinței, nu dau integral dimensiunea lor abominabilă, a dramelor imense produse victimelor și familiilor acestora. Toate victimele erau în vârsta de 6 ani, abia începuseră clasa pregătitoare, iar odiosul agresor a procedat cu premeditare, pregătind faptele și abuzând de naivitatea fetițelor.

„În sarcina inculpatului se reține faptul că în data de 17 septembrie 2014, în intervalul 9.00-11.00, pentru a-și satisface impulsurile sexuale, le-a pipăit în zona organelor genitale, pe minorele C.A., S.M.B. și C.R., în timp ce acestea se aflau în toaleta Colegiului Pedagogic din municipiul Cluj-Napoca”, precizează rechizitoriu.

 It  AGRESORUL ERA SOȚUL ÎNVĂȚĂTOAREI!

Souca profita de calitatea de soț al învățătoarei victimelor pentru a se afla în preajma minorelor. Agresorul se posta în zona toaletelor școlii, urmărea victimele și dădea buzna peste ele, sub pretexte de „ajutor” le dezbrăca sau prin forță își ducea la îndeplinire planul abject de satisfacere a instinctului de animal.

„Inculpatul a profitat de starea victimelor de a nu-și putea exprima voința, raportat la vârsta fragedă a acestora, la contextul în care se aflau (în primele zile de școală, când făceau lucruri noi, trebuia să se descurce singure la baie), de ascendentul pe care îl avea asupra lor persoana adultă”, reține decizia judecătorilor.

Fetițele se opuneau, speriate, nu puteau imediat să reclame, intimidate de „poziția de superioritate” asumată de Souca, soț al „doamnei învățătoare”. Abia acasă victimele traumatizate povestesc părinților ce s-a petrecut în toaleta școlii. Pentru elucidarea faptelor, încardarea lor și stabilirea răspunderii penale a agresorului au urmat pentru victime expertize medico-legale traumatizante și interogatorii îndelungate și repetate, ședințe de consiliere psihologică pentru echilibrare.

Violatorul minorelor s-a apărat la fel de abject cum a și acționat în pregătirea și derularea infracțiunilor. A negat faptele, le-a acuzat de minciună și „complot” pe cele trei victime și familiile lor, care „s-ar fi înțeles”, coalizate să o compromită pe învățătoare. Una dintre fetițe „ar fabula”, spune S.S. Marceluș. Evident că aceste afirmații neprobate au fost respinse de instanțe. Mai mult, detectorul de minciuni a indicat nesinceritatea infractorului. În tot cursul anchetei și pe parcursul ședințelor de judecată el a negat faptele, nu și-a asumat agresiunile și a invocat pierderi de memorie.

 

Pedeapsa, la minimum: 5 ani închisoare

Instanța de fond a încadrat la minimumul de pedeapsă infracțiunea de agresiune sexuală, prevăzută de art. 219 Cod Penal – de la 3 la 10 ani închisoare. Fiecare din cele trei infracțiuni a fost pedepsită cu 3 ani închisoare și pedepse complementare. Prin cumul, după aritmetica aplicării pedepselor s-a reținut o pedeapsă de 3 ani, cu un cumul de 2 ani de la celelalte două două fapte, rezultând o pedeapsă de 5 ani cu executare și interzicerea unor drepturi. Inculpatul a fost obligat la plata unor daune morale de câte 6.000 de euro către două dintre fetițe și de 25.000 de lei către a treia. Curtea de Apel Cluj a menținut sentința, respingând apelul lui Sauca Samuel Marceluș

„Referitor la inculpat, instanța reține că are 40 de ani, doi copii minori și este bobinator, face parte dintr-o familie organizată”.

Decizia Penală nr. 975/A/ 2016 Curtea de Apel Cluj

 

 

×