x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Avocatul Poporului critică demersul Guvernului de a sesiza CCR în cazul legii care vizează pedofilii

Avocatul Poporului critică demersul Guvernului de a sesiza CCR în cazul legii care vizează pedofilii

06 Aug 2020   •   14:33
Avocatul Poporului critică demersul Guvernului de a sesiza CCR în cazul legii care vizează pedofilii

Avocatul Poporului critică demersul Guvernului de a sesiza CCR în cazul legii care mărește pedepsele violatorilor și pedofililor. Instituția spune că „este dreptul exclusiv al legiuitorului să urmărească asigurarea unei egalități relative, care tinde spre proporționalitate”.

Conform unui comunicat de presă, Avocatul Poporului a formulat un punct de vedere privind sesizarea de neconstituționalitate invocată de Guvernul României referitoare la prevederile Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi pentru modificarea art. 223 alin. (2) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală (Pl-x nr. 101/2020).

Prin prevederile actului menționat, au fost modificate și completate și dispozițiile art. 153 și art. 154 din Codul penal, în sensul că infracțiunile de viol și act sexual cu un minor au fost incluse în categoria infracțiunilor imprescriptibile, alături de infracţiunile de genocid, cele contra umanităţii şi de război, cele de omor și omor calificat, precum și infracțiunile intenţionate urmate de moartea victimei.

„Guvernul a apreciat că această modificare legislativă aduce atingere art. 16 din Constituție, întrucât instituie un tratament discriminatoriu între persoanele care au comis infracțiuni de gravitate similară, neputând fi identificate rațiuni obiective care să justifice diferența de tratament față de autorii unor infracțiuni pedepsite de legea penală la fel de aspru, cum ar fi cele de corupție, tortura, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor”, conform Avocatului Poporului.

În opinia Avocatului Poporului, o asemenea critică nu poate fi reținută, „neputând să se pretindă uniformitate acolo unde există diferenţe clare și obiective de situaţie sau, după caz, de regim juridic aplicabil (Decizia Curții Constituționale nr. 782/2009)”.

„În cazul infracțiunilor de viol și act sexual cu un minor, se aduce atingere unor valori supreme în ierarhia drepturilor omului, precum integritatea sexuală, fizică și psihică și, uneori, chiar viața unei categorii sociale care reclamă o protecție sporită și efectivă din partea statului - minorii. În acest context, preeminența acestor valori nu doar justifică, ci reclamă o politică penală adecvată, capabilă să răspundă unei situații din societate; iar opțiunea legiuitorului a fost de a stabili imprescriptibilitatea răspunderii penale în cazul infracţiunilor de viol și act sexual cu un minor, cu atât mai mult cu cât, numărul abuzurilor săvârșite asupra minorilor a crescut considerabil, iar răspunderea infractorilor este de multe ori diminuată în spatele unui „pretins” consimțământ al minorului sau al unor pedepse prea blând stabilite ori aplicate peste termenele de prescripție”, arată sursa citată.

Mai mult, spune instituția Avocatului Poporului, este de notorietate faptul că victimele îndrăznesc să vorbească despre ce li s-a întâmplat după zeci de ani.

„Este și motivul pentru care legislațiile din multe țări democrate au fost schimbate, tocmai pentru a le permite victimelor să depună plângeri și să își susțină cauzele. În România suntem abia la începutul unei astfel de perioade, ceea ce justifică opțiunea legiuitorului manifestată printr-un vot cu largă majoritate în Parlament, provenind de la toate formațiunile politice reprezentate”, conchide sursa menționată.

Guvernul a contestat la CCR legea care prevede, printre altele, majorarea pedepselor pentru infracțiunile sexuale, în special pentru cele împotriva minorilor.

Printre prevederile acestui proiect de lege este și eliminarea posibilității de prescripție a faptelor de viol sau pedofilie. Acest lucru, susține Guvernul, ar fi neconstituțional și ar crea o discriminare între aceste fapte și altele la fel de grave.

Ludovic Orban a afirmat, miercuri, că atacarea la CCR a legii care prevede, printre altele, majorarea pedepselor pentru infracțiunile sexuale, în special pentru cele împotriva minorilor, vizează eliminarea unei vulnerabilități juridice prin adoptarea unui cadru legislativ care ar fi discriminatoriu.

„Am primit scrisoarea dumneavoastră deschisă și vreau să vă asigur de la bun început că tezele transmise în spațiul public de anumiți politicieni și care v-au trezit îngrijorarea sunt în totalitate false. Doresc să vă expun în continuare realitatea și faptele așa cum sunt ele pentru a concluziona singuri asupra manipulării pusă la punct de politicieni fără scrupule doar de dragul beneficiului electoral. Acești politicieni acționează după principiul hoțul strigă hoții, pentru că după ce au eliberat din pușcării zeci de mii de infractori acum plâng, cu lacrimi de crocodil, de mila victimelor. Sesizarea transmisă de Guvernul României la Curtea Constituțională nu urmărește blocarea majorării pedepselor pentru agresorii sexuali de minori, așa cum în mod voit au lăsat să se înțeleagă anumiți politicieni care dovedesc din nou că sunt capabili să exploateze orice în beneficiul propriu, călcând în picioare adevărul și manipulând cu cinism cetățenii. Intrarea într-o logică de campanie electorală nu este motivul pentru care adevărul să fie denaturat”, se arată în scrisoarea lui Ludovic Orban adresată reprezentanților mai multor organizaţii neguvernamentale care i-au cerut să explice acţiunea Guvernului de a contesta la CCR legea care majorează pedepsele agresorilor sexuali împotriva minorilor.

(sursa: Mediafax)

×