x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Botoșani: Ploaie de urmăriri penale în criza provocată de coronavirus

Botoșani: Ploaie de urmăriri penale în criza provocată de coronavirus

01 Apr 2020   •   20:01
Botoșani: Ploaie de urmăriri penale în criza provocată de coronavirus

Mai mulți angajați ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoşani sunt urmăriți penal pentru că în loc să trimită în carantină o persoană, au trimis-o în izolare. Urmărit penal este și un medic infectat cu noul coronavirus, care a continuat să meargă la serviciu, cu toate că intrase în contact cu o persoană infectată.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani au preluat cinci dosare penale ce au ca obiect infracțiunile de „zădărnicirea combaterii bolilor" și „omisiunea declarării unor informaţii".

Anchetele au fost începute iniţial de Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, însă au fost preluate, miercuri, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Potrivit procurorilor, într-unul din dosare, sunt vizați funcționari din cadrul DSP Botoşani, urmăriţi penal într-un dosar pentru „zădărnicirea combaterii bolilor". Aceștia ar fi dispus izolarea la domiciliu pe timp de 14 zile a unei persoane în privinţa căreia se impunea carantinarea instituţionalizată.

În acelaşi timp, un alt dosar penal pentru „omisiunea declarării unor informaţii" a fost întocmit pe numele unui medic şef de secţie din cadrul unei unităţi medicale din Botoşani. Acesta nu a semnalat conducerii spitalului şi nici Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani că un cadru medical din subordinea sa revenise în ţară dintr-o zonă unde fuseseră semnalate peste 500 de cazuri de infectare cu virusul COVID-19.

De asemenea, procurorii au în lucru un dosar pentru „zădărnicirea combaterii bolilor", referitor la un medic care, după ce a intrat în contact cu o pacientă confirmată ca fiind infectată cu virusul COVID-19 şi care a fost informat că se impune izolarea sa acasă, a continuat să se prezinte la locul de muncă, fără a respecta măsurile impuse, ulterior fiind şi el confirmat ca infectat cu acest virus.

Totodată, procurorii au înregistrat două dosare privind infracţiunea de „zădărnicirea combaterii bolilor", care vizează două persoane care au revenit în ţară din zone nominalizate cu risc epidemiologic, fără a declara acest lucru.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: criza coronavirus