x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Camelia Bogdan, intervenții pentru obținerea unui pașaport de serviciu, ca să scape de carantină

Camelia Bogdan, intervenții pentru obținerea unui pașaport de serviciu, ca să scape de carantină

de Ion Alexandru    |    30 Apr 2021   •   07:30
Camelia Bogdan, intervenții pentru obținerea unui pașaport de serviciu, ca să scape de carantină

Grupul de Investigații Politice, condus de Mugur Ciuvică, a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să verifice dacă angajații instituției i-au facilitat fostei judecătoare Camelia Bogdan, exclusă de două ori din magistratură, obținerea unui pașaport special, de serviciu, deși legea nu-i dădea acest drept. Conform GIP, Camelia Bogdan ar fi folosit respectivul document special de călătorie pentru a ocoli carantina impusă cetățenilor care călătoresc în statele Uniunii Europene.

 

Grupul arată că se află în posesia unor e-mailuri transmise, în septembrie 2020, de judecătoarea suspendată Camelia Bogdan către Ministerul de Externe, prin care, mai întâi, solicită obținerea unui pașaport de serviciu și, ulterior, mulțumește ministerului pentru sprijinul acordat. 

Mai exact, în procesul pe care l-a intentat Grupului de Investigații Politice la Curtea de Apel Cluj, proces pe care, de altfel, Camelia Bogdan l-a și pierdut, judecătoarea suspendată a depus copii după două e-mailuri din care reiese că, la data de  2 septembrie 2020, a solicitat să i se acorde pașaport de serviciu, în condițiile pandemiei COVID-19, pentru a scăpa de rigorile carantinei impuse oricărei alte persoane ce ar fi călătorit din SUA la Luxemburg. Camelia Bogdan a afirmat că deplasarea îi era necesară pentru susținerea unor pledoarii în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). “În realitate, acestea s-au anulat, urmând ca părțile să prezinte observații scrise”, mai precizează Grupul de Investigații Politice.

 

Deplasarea, în interes personal, nu oficial

Mugur Ciuvică scrie că, potrivit prevederilor legale, fosta judecătoare Camelia Bogdan nu ar fi avut dreptul să primească pașaport de serviciu decât dacă ar fi călătorit în misiune oficială în calitate de magistrat sau în calitate de președinte sau vicepreședinte al unei organizații sau asociații profesionale. Camelia Bogdan și-a motivat solicitarea de obținere a pașaportului de serviciu prin faptul că judecătorii Dragoș Călin și Alinel Bodnar, copreședinte și respectiv secretar general al Asociației Forumul Judecătorilor, desemnați să reprezinte Asociația în vederea susținerii pledoariilor la Luxemburg în fața CJUE, primiseră pașaport de serviciu. „Or, Camelia Bogdan nu se afla în niciuna dintre aceste situații, necălătorind nici într-o misiune oficială în calitate de magistrat și nefiind decât simplu membru al unei asociații de magistrați, Asociația Forumul Judecătorilor”, a precizat acesta. 

 

Rugăminți și mulțumiri, pe cale electronică

 

Conform GIP, “ulterior, printr-un e-mail din data de 3 septembrie 2020, Camelia Bogdan a mulțumit Ministerului de Externe și Forumului Judecătorilor pentru <>. Prin același e-mail, Bogdan a adresat „respectuoasa rugăminte” Consiliului Director al Asociației Forumul Judecătorilor din România să înainteze cererea de eliberare a pașaportului de serviciu, având în vedere calitatea sa de membru al Asociației.

 

Consiliul Superior al Magistraturii, somat să-l suspende din funcție pe președintele Forumului Judecătorilor din România

 

Pe data de 22 aprilie, Grupul de Investigații Politice a solicitat și Consiliului Superior al Magistraturii să verifice dacă, așa cum reiese din e-mailurile transmise de Camelia Bogdan judecătorului Dragoș Călin (FOTO), în calitate de președinte al Asociației Forumul Judecătorilor din România, i-a facilitat magistratei excluse din profesie obținerea pașaportului de serviciu, fără îndeplinirea condițiilor legale.

În cererea adresată Consiliului Superior al Magistraturii, GIP a făcut sesizare „în legătură cu posibila săvârșire a abaterii disciplinare prev. de art. 99 alin. 1 lit. n din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor de către magistratul Dragoș Călin, judecător la Curtea de Apel Bucureşti”, cerând ca instituția condusă de Bogdan Mateescu să dispună efectuarea verificării prealabile a aspectelor semnalate, „în vederea stabilirii existenței indiciilor săvârșirii acestei abateri disciplinare. Totodată, vă solicităm să faceți aplicarea dispozițiilor art. 52 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al magistraturii, în sensul de a sesiza Secția de judecători pentru a dispune, pe durata procedurii disciplinare, suspendarea din funcție a magistratului Dragoș Călin, până la soluționarea definitivă a acțiunii disciplinare, întrucât exercitarea în continuare a funcției de către acesta ar putea afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurilor disciplinare, precum și prestigiul justiției”.

×
Subiecte în articol: mugur ciuvică camelia bogdan