x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Cătălin Rădulescu, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu. Deputatul a primit nelegal titlul de „Luptător cu Rol Determinant” în cadrul Revoluției din 1989

Cătălin Rădulescu, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu. Deputatul a primit nelegal titlul de „Luptător cu Rol Determinant” în cadrul Revoluției din 1989

16 Dec 2020   •   16:54
Cătălin Rădulescu, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu. Deputatul a primit nelegal titlul de „Luptător cu Rol Determinant” în cadrul Revoluției din 1989
Sursa foto: Lucian Alecu

Procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale față de deputatul Cătălin Rădulescu pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite și fals în declarații în formă continuă.

Rădulescu este acuzat că a primit titlul de „Lupător pentru Victoria Revoluției din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”, în ciuda faptului că nu îndeplinea condițiile prevăzute de lege.

De asemenea, în același dosar sunt urmăriți penal Adrian Sanda, la data faptei secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (SSPR) şi preşedinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, precum şi Corina Denisa Tănase şi Cristina Valentina Cechi, membri ai comisiei, fiecare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.

Adrian Sanda, Corina Denisa Tănase şi Cristina Valentina Cechi, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 341/2004, ar fi acordat, în cursul anului 2016, titlul de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei din decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant" lui Cătălin Rădulescu, deşi acesta nu îndeplinea una dintre condiţiile prevăzute de lege, respectiv pe aceea de a fi desfăşurat activităţi revoluţionare într-o localitate în care, în urma acţiunilor şi confruntărilor cu forţele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până în data de 22 decembrie 1989, ora 12,10 - ora fugii dictatorului Nicolae Ceauşescu, potrivit comunicatului DNA.

Membrii comisiei ar fi admis cererea formulată de deputatul Cătălin Rădulescu şi ar fi constatat îndeplinirea condiţiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declaraţii (din 2015 şi 2016) în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea cu privire la activitatea sa revoluţionară în oraşele Timişoara şi Bucureşti în perioada 16 - 21 decembrie 1989.

„Declaraţiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la SSPR, din care ar rezulta că suspectul a desfăşurat activitate revoluţionară doar în oraşul Piteşti, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în oraşele Timişoara şi Bucureşti", spun procurorii.

Titlul de „Luptător cu Rol Determinant” i-a adus lui Cătălin Rădulescu indemnizații de gratitudine în valoare de 2.020 lei/ lună, începând cu data de 1 ianuarie 2015.

Cătălin Rădulescu nu va mai face parte din noul Parlament. 

 

×