x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR: Creşterea pensiilor cu 40% este constituţională!

CCR: Creşterea pensiilor cu 40% este constituţională!

13 Ian 2021   •   12:21
CCR: Creşterea pensiilor cu 40% este constituţională!

Curtea Constituțională a respins, miercuri, sesizarea Guvernului vizavi de legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie. Actul normativ este constituțional, anunță Antena 3. Guvernul este obligat acum să găsească sursa de finanțare pentru majorare.

La mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Executivul a sesizat Curtea Constituţională în vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 - rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea pentru aprobarea OUG 136/2020 - rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

„Legea e constituțională. Această lege nu reglementează creșterea pensiilor, ci doar asigurarea fondurilor bugetare”, au precizat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Principala modificare adusă de parlamentari proiectului Guvernului a fost revenirea la majorarea punctului de pensie cu 40%, la propunerea PSD.

Florin Cîțu, ministru de Finanțe la acea vreme, anunța că PNL va ataca la CCR legea.

”Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este act de agresiune la stabilitatea economiei României. Toți se uiță și văd cum o grupare vrea să arunce țara în aer. Ne vom opune și le garantăm românilor că nu vom arunca România în aer”, afirma Florin Cîțu.

Cea mai importantă modificare se referă la abrogarea articolului care prevedea creșterea pensiilor cu doar 14% de la 1 septembrie 2020.

Comisiile au mai adoptat un amendament, propus tot de PSD, care prevede majorarea sumelor repartizate unităților administrativ-teritoriale cu 1 miliard de lei, în timp ce pentru municipiile reședință de județ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, urmând să fie repartizați în mod egal indiferent de culoarea politică a administrației locale.

Însă asta nu înseamnă că actualul Guvern va pune în aplicare legea. Chiar dacă CCR a dat dreptate noului Parlament, iar pensiile ar trebuie crescute cu 40%, Guvernul spunea că nu va face acest lucru, iar pensiile vor fi majorate cu doar 8% în 2021.

Din experiența altor decizii similare, nu este exclus ca la Palatul Victoria să se găsească o altă formulă pentru amânarea majorării pensiilor. 

 

×
Subiecte în articol: Curtea Constitutionala