x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR: Legea de mărire a Indicelui Social de Referință pentru ajutoare sociale are termen 25 noiembrie

CCR: Legea de mărire a Indicelui Social de Referință pentru ajutoare sociale are termen 25 noiembrie

16 Oct 2020   •   21:57
CCR: Legea de mărire a Indicelui Social de Referință pentru ajutoare sociale are termen 25 noiembrie

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au stabilit data de 25 noiembrie ca termen pentru legea care mărește de la 500 la 1.200 de lei Indicele Social de Referință, în baza căruia se calculează ajutoarele sociale.

Liberalii au sesizat CCR cu privire la legea care mărește de la 500 la 1.200 de lei Indicele Social de Referință, în baza căruia se calculează ajutoarele sociale. PNL acuză că legea este impredictibilă și contradictorie și nu indică sursa de finanțare.

Inițiativa legislativă atacată la CCR are ca obiect de reglementare modificarea art.331și art. 127 alin.(2) din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, în sensul creșterii valorii indicatorului social de referință de la 500 de lei la 1.200 lei, precum și reglementarea obligativității modificării anuale a acesteia, prin hotărâre a Guvernului, în funcție de indicele prognozat al prețurilor de consum.

„Dispozițiile Legii pentru modificarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă nu respectă reglementările de tehnică normativă în sensul în care reglementarea este impredictibilă și contradictorie. Este încălcat art.1 alin.(3) din Constituția României referitor la principiul securității juridice”, potrivit sesizării PNL.

Liberalii mai acuză că Legea nu indică sursa de finanțare.

Legea Legea pentru modificarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, care prevede majorarea valorii ISR, a fost adoptată pe 13 octombrie de Camera Deputaților cu 167 voturi „pentru”, 91 voturi „contra” și 5 abțineri.

Pe baza ISR se calculează diverse beneficii sociale, printre care ajutorul pentru șomaj, sprijinul pentru persoanele cu dizabilități, venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Curtea Constitutionala