x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie 'Cico' Dumitrescu şi Mugurel Florescu, la Parchetul General în dosarul 'Mineriada'

'Cico' Dumitrescu şi Mugurel Florescu, la Parchetul General în dosarul 'Mineriada'

16 Mai 2017   •   13:32
'Cico' Dumitrescu şi Mugurel Florescu, la Parchetul General în dosarul 'Mineriada'
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Amiralul (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu şi Mugurel Florescu, fost şef al parchetelor militare, s-au prezentat marţi dimineaţa la Parchetul General, pentru a li se aduce la cunoştinţă extinderea urmăririi penale în dosarul ''Mineriada'', în care sunt cercetaţi pentru infracţiuni contra umanităţii. 

"S-au adus la cunoştinţă acte procedurale. Am luat la cunoştinţă despre ele. Mi-am menţinut poziţia anterioară, nu am nicio implicare în Mineriadă. Am avut baftă că nu am fost implicat în nimic. Eu nu sunt vinovat (...) Poate fi discutată o problemă de lentoare şi de nesoluţionare în termen a acestui dosar, însă este o cauză complexă", a declarat Mugurel Florescu. 

Fostul şef al parchetelor militare a spus că este util să se afle adevărul în acest caz, "pentru că un stat nu se poate baza pe minciună", iar "adevărul trebuie restituit românilor". 

Întrebat dacă Ion Iliescu şi Petre Roman sunt vinovaţi de Mineriadă, Mugurel Florescu a spus că "au fost mai multe planuri care s-au suprapus în ceea ce îi priveşte". 

"Finalul a fost altfel decât ce s-a dorit. Pentru că s-a dorit o eliberare, o degajare sub aspect civic în Piaţa Universităţii şi uitaţi-vă unde s-a ajuns", a adăugat Mugurel Florescu. 

Tot în acest dosar, la Parchetul General au venit luni Ion Iliescu, Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu. 

În dosarul "Mineriada" sunt cercetaţi penal, printre alţii, fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Nicolae Dumitru - fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu - fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare, Emil "Cico" Dumitrescu, fost membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne. 

Procurorii militari susţin că în perioada 11 - 15 iunie 1990 inculpaţii au decis, organizat şi coordonat "un atac generalizat şi sistematic" lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei Capitalei, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. 

"Atacul" din 11 - 15 iunie 1990 a avut următoarele consecinţe: uciderea prin împuşcare a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei; vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.269 de persoane; privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1.242 de persoane, arată procurorii. AGERPRES

×