x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Comisia privind prezidenţialele îi solicită lui Toader să ia măsuri pentru "abaterea disciplinară" a lui Kovesi

Comisia privind prezidenţialele îi solicită lui Toader să ia măsuri pentru "abaterea disciplinară" a lui Kovesi

20 Noi 2017   •   17:41
Comisia privind prezidenţialele îi solicită lui Toader să ia măsuri pentru "abaterea disciplinară" a lui Kovesi
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea, i-a trimis luni ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, o scrisoare prin care îi solicită să dispună măsurile pe care le consideră necesare în condiţiile în care că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, "a încălcat jurământul depus la învestirea în funcţie" prin neprezentarea la audieri în Parlament. 

"Considerăm că prin refuzul de a se prezenta în faţa comisiei parlamentare de anchetă, comisie desemnată de Parlamentul României în cadrul funcţiei sale de control, doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA, a încălcat jurământul depus la învestirea în funcţie, jurământ prevăzut de Constituţie, şi a încălcat dispoziţiile deciziei Curţii Constituţionale 611/2017 săvârşind abatere disciplinară, potrivit dispoziţiilor Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Pe cale de consecinţă, vă solicităm să dispuneţi măsurile pe care le consideraţi necesare în această situaţie", se arată în scrisoarea transmisă de parlamentari ministrului Justiţiei. 

În scrisoare se menţionează că, prin Decizia 611/2017, CCR constată "obligaţia doamnei Laura Codruţa Kovesi de a se prezenta în faţa Parlamentului României - comisiei speciale de anchetă pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei". 

Potrivit sursei citate, şefa DNA a fost invitată să participe la mai multe şedinţe ale comisiei, dar aceasta a refuzat să se prezinte. 

Ca urmare, se solicită intervenţia lui Toader, "având în vedere faptul că ministrul Justiţiei exercită control asupra procurorilor, prin procurori anume desemnaţi, ministrul Justiţiei este cel care face propunerea în funcţia de procuror-şef al DNA" şi ţinând cont de faptul că procurorii, înainte de a începe să-şi exercite funcţia, depun un jurământ de credinţă de a respecta Constituţia şi legile ţării, de a-şi îndeplini atribuţiile "cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire". AGERPRES

×