x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Condamnare fără precedent a României la CEDO. Despăgubiri uriașe către proprietarii de imobile naționalizate

Condamnare fără precedent a României la CEDO. Despăgubiri uriașe către proprietarii de imobile naționalizate

02 Oct 2020   •   14:20
Condamnare fără precedent a României la CEDO. Despăgubiri uriașe către proprietarii de imobile naționalizate

Statul român a pierdut în șase cauze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, întrucât nu a rezolvat situația proprietarilor ale căror imobile au fost naționalizate în timpul regimului comunist.

Nepăsarea celor două partide care s-au aflat la putere în ultimul un an și jumătate, respectiv PSD și PNL, costă 15 milioane de dolari, sumă ce va fi plătită din buzunarele contribuabililor. Sunt cele mai mari despăgubiri plătite de la data aderării țării noastre la Consiliul Europei.

Cazurile luate în considerare de CEDO, a căror valoare totală a despăgubirilor se ridică la 15.543.997 euro:

- Dimitrie Dan Popescu cu 25 de dosare. Valoarea despăgubirilor de ridică la 2.989.350 de euro.

- Molațiu cu 21 de dosare. Despăgubiri de 3.357.915 euro.

- Cauza Komaromi cu 24 de dosare. Despăgubiri de 4.049.379 de euro.

- Cauza Lengauer cu 23 de dosare. Valoarea despăgubirilor este de 3.112.765 euro.

- Cauza Grigorescu în 5 dosare. Despăgubiri de 1.060.034 euro

- Cauza Buttner ăn 5 dosare. Despăgubiri de 964.554 euro

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, organism care supraveghează punerea în executare a hotărârilor CEDO, i-a solicitat României, prin decizia din 14 martie 2019, să completeze legislația internă în termen de două luni, până la 31 mai 2019, pentru a rezolva dosarele cu imobilele naționalizate. 

Cu toate astea, niciunul dintre partidele aflate la putere în această perioadă, respectiv PSD și PNL, au fost dezinteresate și nu au luat nicio măsură pentru rezolvarea acestora. Din acest motiv, CEDO a reunit 103 dosare în 6 cauze, soluționate în acestă săptămână. 

Despăgubirile vor fi plătite la prețul de piață al imobilelor, la care se adaugă 5.000 de euro daune morale și cheltuieli de judecată. 

În situația în care proprietarii ar fi fost despăgubiți prin hotărâri ale instanțelor interne, cuantumul sumelor ar fi fost mult mai mic, potrivit grilelor și calculelor ANRP, prin Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, în tranșe anuale pe o perioadă de 5 ani și fără daune morale.  

Judecarea dosarelor la CEDO a durat circa 15-17 ani, iar unii proprietari au decedat între timp. Alte dosare au fost scoase de pe rol deoarece nu au fost introduși în cauză moștenitorii. 

Drumul dosarelor

În prezent, Primăria Municipiului București are de soluționat 20.842 de notificări, ceea ce înseamnă 17 ani pentru a fi soluționate, la ritmul de până acum. De la PMB, dosarele merg la Instituția Prefectului  care își dă acordul de legalitate și fie le trimite la instanță, fie le trimite la ANRP pentru verificări.

După alți 5 ani de aștptare, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor poate invalida decizia primarului și fostul proprietar nu va fi despăgubit, fie va fi stabilită o sumă, de obicei este mult sub valoarea clădirii, și care va fi plătită în 5 tranșe anuale. 

Acest lucru înseamnă 27 de ani pentru stabilirea despăgubirilor. 

"O hotărâre de condamnare a unui stat de către CEDO presupune nu doar executarea obligațiilor stabilite față de cei ale căror drepturi au fost încălcate, ci și luarea unor măsuri cu caracter general, inclusiv prin modificarea legislației, pentru ca situații similare să nu se mai repete", spune Călin Ispravnic, președintele Asociației pentru Proprietatea Privată.

Însă România va mai fi condamnată la CEDO și va mai plăti multe milioane despăgubiri din cauza faptului că multe dintre imobilele naționalizate au fost vândute, în anii 90, chiriașilor, și prin urmare nu se mai poate face restitutio in integrum, ele nemaiputând fi redate în natură. 

OUG 72/2020 a stabilit ca despăgubirile către proprietari să fie calculate după grila din 2013, cu toate că între timp prețul imobilelor a crescut, iar compensarea pentru terenurile pe care nu se pot efectua construcții a scăzut la jumătate. 

În acest an, România a fost condamnată deja la circa 20 de milioane de euro despăgubiri, la care se adaugă alți 5 milioane de euro în cauza Nistor, cu 29 de dosare.

 

 

×