x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Curtea Constituțională: Hotărârile din dosarele penale trebuie motivate la data pronunțării

Curtea Constituțională: Hotărârile din dosarele penale trebuie motivate la data pronunțării

07 Apr 2021   •   18:34
Curtea Constituțională: Hotărârile din dosarele penale trebuie motivate la data pronunțării

Curtea Constituţională a României a decis că hotărârile judecătorești trebuie motivate, în fapt și în drept, la data pronunțării. Redactarea deciziilor mai târziu lipsește persoana condamnată de garanțiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi la un proces echitabil. Excepția de neconstituţionalitate a fost luată cu majoritate de voturi.

"Curtea a reţinut că redactarea hotărârii judecătoreşti penale (motivarea în fapt şi în drept) ulterior pronunţării minutei (soluţiei) dispuse în cauză lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil. Totodată, Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti penale definitive, anterior motivării în fapt şi în drept a acesteia, este contrară dispoziţiilor constituţionale şi convenţionale referitoare la libertatea individuală şi siguranţa persoanei şi celor care consacră demnitatea umană şi dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept", transmite instituția.

Până acum, acestea puteau fi motivate în termen de 30 de zile, această prevedere fiind însă o recomandare, ceea ce făcea ca hotărârile să fie motivate după luni de zile, și chiar să depășească un an.

Dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt: art. 400 alin. (1) - "Rezultatul deliberării se consemnează într-o minută, care trebuie să aibă conţinutul prevăzut pentru dispozitivul hotărârii"; art. 405 alin. (3) - "(3) Preşedintele completului pronunţă minuta hotărârii"; art. 406 alin. (1) şi (2) - "(1) Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunţare. (2) Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluţionarea cauzei, în cel mult 30 de zile de la pronunţare, şi se semnează de toţi membrii completului şi de grefier".

Acestea încalcă atât prevederile art. 1 alin. (3), art. 21 alin. (1) - (3) şi art. 124 alin. (1) din Constituţie, şi prevederile art. 5 paragraful 1 şi art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.
Totodată, CCR a constatat că dispoziţiile art. 400 alin. (1) şi ale art. 405 alin. (3) din Codul de procedură penală aduc atingere prevederilor art. 23 alin. (11) din Legea fundamentală.

"Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept", arată CCR.
 

×
Subiecte în articol: ccr dosare penale hotarare motivare pronuntare