x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Curtea de Apel București începe judecarea apelului în dosarul „Colectiv”

Curtea de Apel București începe judecarea apelului în dosarul „Colectiv”

18 Sep 2020   •   10:33
Curtea de Apel București începe judecarea apelului în dosarul „Colectiv”
Sursa foto: Adrian Manolache

Curtea de Apel București începe, vineri, 18 septembrie, judecarea primului termen al apelului în dosarul „Colectiv”, în care au fost condamnați în primă instanță fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, funcționari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehniști și reprezentanții firmei de artificii. 

În primă instanță, cei 13 inculpați au fost condamnați la pedepse cu închisoarea cuprinse între trei ani cu suspendare și 12 ani și opt luni de închisoare. 
Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat, pe 16 decembrie 2019, la 8 ani și șase luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv. 

De asemenea,  cei trei patroni ai clubului Colectiv, respectiv Alin George Anastescu, Paul Gancea și Costin Mincu, au fost condamnați la 11 ani și opt luni de închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. 

Patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, Daniela Nițăm a fost condamnată la 12 ani și opt luni de închisoare cu executare. De asemenea, pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise au fost condamnați la nouă ani și opt luni de închisoare, respectiv 10 ani de închisoare. 

Directorul firmei de artificii, Cristian Niță, a fost și el condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare. 

Cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București, care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI, George Matei și Antonina Radu, au fost condamnați la câte nouă ani și două luni de închisoare. 

Șefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, Aurelia Iofciu, a fost condamndată la opt ani de închisoare. Larisa Luminița Ganea, consilier superior, a fost condamnată la șapte ani de închisoare. Ramona Sandra Moțoc, referent superios, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare și prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunității. 

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, alături de Primăria Sector 4 și ISU București-Ilfov, daune morale și materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015. 

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Inculpații sunt cei care au formulat apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel București unde se va pronunța decizia definitivă.
 
Dosarul a fost trimis în instanță în aprilie 2016, însă procesul a fost blocat pe chestiuni de procedură, iar judecătorul desemnat să se ocupe de caz a ieșit la pensie. Acesta a fost înlocuit în octombrie 2018 cu Mihai Bălănescu. 

În urma incendiului din 30 octombrie 2015, de la clubul Colectiv, au decedat 65 de persoane. 
 

×