x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie DNA cere din nou încuviințarea Senatului pentru începerea urmăririi penale pe numele lui Bodog

DNA cere din nou încuviințarea Senatului pentru începerea urmăririi penale pe numele lui Bodog

08 Apr 2021   •   14:05
DNA cere din nou încuviințarea Senatului pentru începerea urmăririi penale pe numele lui Bodog

DNA cere din nou aprobarea Senatului pentru începerea urmăririi penale pe numele lui fostului ministru al Sănătății Florian Bodog, care ar fi acționat ca o consilieră să-și ia salariul, deși nu s-a prezentat la serviciu. În 2019 Senatul a respins o cerere similară.

„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, senator în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale), fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale) și fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei infracțiuni)”, transmite Parchetul de pe lângă ÎCCJ.

Procurorii spun că există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că demnitarul ar fi acționat în mod direct pentru ca o persoană angajată în funcția de consilier personal să își încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu și fără să fi prestat activitățile la care era obligată prin contract; totodată, deoarece aceasta nu era prezentă fizic la locul de muncă, demnitarul ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte.

Concret, în perioada februarie 2017 - ianuarie 2018, demnitarul, care în prezent nu mai ocupă funcția de ministru, deși cunoștea că persoana angajată în funcția de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu și nu a prestat activitățile la care era obligată prin contractul individual de muncă și fișa postului, ar fi atestat în mod nereal prezența acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezență și nu a luat măsuri pentru sancționarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului de la acea dată ar fi obținut drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 75.656 lei, suma ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv.

„În același context, în perioada februarie - octombrie 2017, în vederea producerii de consecințe juridice, fostul ministru ar fi falsificat semnăturile persoanei respective pe două contracte individuale de muncă și pe o declarație pe proprie răspundere. La data de 23 septembrie 2019, Senatul a respins o cerere similară a DNA de încuviințare de începere a urmăririi penale a aceluiași demnitar. Ulterior, au rezultat date și indicii rezonabile privind săvârșirea, de către fostul ministru, și a altor infracțiuni, respectiv trei infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum și a unui alt act material care intră în conținutul constitutiv al infracțiunii de abuz în serviciu”, potrivit comunicatului PÎCCJ.

Pe 23 septembrie 2019 Senatul a respins cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale în cazul fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual într-un dosar legat de modul în care a angajat o consilieră în perioada mandatului. Votul a fost secret cu bile, în favoarea cererii pronunţându-se 30 de senatori, 82 au votat împotrivă şi patru s-au abţinut.

×
Subiecte în articol: dna Florian Bodog