x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dosar penal pentru fosta conducere a Spitalului Județean Suceava, cel mai mare focar de COVID-19 din țară

Dosar penal pentru fosta conducere a Spitalului Județean Suceava, cel mai mare focar de COVID-19 din țară

18 Iun 2020   •   16:07
Dosar penal pentru fosta conducere a Spitalului Județean Suceava, cel mai mare focar de COVID-19 din țară

Fosta conducere a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava este acuzată pentru abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă şi zădărnicirea combaterii bolilor, potrivit Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Persoanele incriminate sunt fostul manager al SJU Vasile Rîmbu, fostul director medical Mircea Macovei, fosta directoare de îngrijiri medicale Spina Chirap și fosta coordonatoare a Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale din SJU, Cătălina Zorescu.

"La data de 12 iunie 2020, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de patru suspecţi, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă şi zădărnicirea combaterii bolilor. În perioada 17 - 18 iunie, celor patru persoane le-a fost adusă la cunoştinţă calitatea de suspect", se precizează într-un comunicat al PICCJ.

Dosarul este instrumentat de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţişti din structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Fostul manager al SJU Suceava este suspectat că, în perioada ianuarie - 20 martie, şi-a încălcat obligaţiile legale "de organizarea, conducerea şi administrarea spitalului astfel încât unitatea medicală să poată acorda primul ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă oricărei persoane care se prezintă la spital, iar spitalul să fie în permanenţă pregătit pentru asigurarea asistenţei medicale în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale şi alte situaţii de criză, pentru a putea participa cu toate resursele la înlăturarea efectelor pandemiei provocate de SARS-CoV-2".

Fapta sa a dus la blocarea activităţii de asistenţă medicală a spitalului, punerea unităţii medicale în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţiile şi afectarea decisivă a capacităţii de răspuns la situaţia de criză reprezentată de pandemie, devenind o ameninţare la adresa vieţii şi sănătăţii populaţiei din judeţ.

Directorul medical SJU Suceava şi-a încălcat obligaţia legală de a participa, alături de manager, la organizarea asistenţei medicale.

"În sarcina fiecăruia din cei patru suspecţi s-a reţinut săvârşirea a câte unei infracţiuni de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 349 alin. 1 Cod penal, constând în aceea că nu a luat măsuri utile, necesare şi eficiente pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la Spitalul Judeţean Suceava", se arată în comunicat.

Cele patru persoane sunt acuzate că şi-au încălcat obligaţiile legale prevăzute de fişa postului cu privire la securitatea în muncă.

"În sarcina fiecăruia din cei patru suspecţi s-a reţinut săvârşirea a câte unei infracţiuni de zădărnicire a combaterii bolilor, constând în aceea că în intervalul de timp cuprins între ianuarie 2020 şi 23.03 - 02.04.2020, membrii comitetului director al Spitalului Judeţean Suceava care aveau atribuţii în domeniul asigurării asistenţei medicale, respectiv managerul, directorul medical, directorul de îngrijiri medicale şi coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei provocate de SARS-CoV-2 (raportat la atribuţiile fiecăruia)", potrivit comunicatului.

Nerespectarea acestor măsuri a dus la răspândirea infecţiei în spital, care a devenit focar de COVID-19 şi principal vector de răspândire a infecţiei în tot judeţul. O consecinţă directă a răspândirii coronavirusului, din cauza nerespectării măsurilor, este decesul unei paciente.



"Precizăm că în vederea efectuării de audieri, în principal în această cauză, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a fost amenajată o sală specială, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiei cauzate de virusul SARS-CoV-2, circumstanţe în care în cauză au putut fi efectuate audieri încă din timpul stării de urgenţă instituite pe teritoriul României", se mai arată în comunicat. 

×