x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dosarul „10 august”: Procurorii militari care i-au pus sub acuzare iniţial pe şefii din Jandarmerie au minţit

Dosarul „10 august”: Procurorii militari care i-au pus sub acuzare iniţial pe şefii din Jandarmerie au minţit

15 Iul 2020   •   22:08
Dosarul „10 august”: Procurorii militari care i-au pus sub acuzare iniţial pe şefii din Jandarmerie au minţit

DIICOT spune, în ordonanţa de clasare a unor bucăţi din dosarul „10 august”, că forţele de ordine au acţionat pe măsura violenţelor provocate de manifestanţi. De asemenea, procurorii militari, care i-au pus sub acuzare iniţial pe şefii din Jandarmerie, au relatat fapte „necorespunzătoare”.

„Aşa cum am văzut, în fundamentarea construcţiei juridice ce a stat la baza învinuirilor formulate în cauză de către Secţia Parchetelor Militare (SPM) s-au invocat fie stări de fapt necorespunzătoare adevărului materializat probator, fie stări de fapt cărora li s-au conferit interpretări cu încărcătură subiectivă evidentă, respectiv: Secţia Parchetelor Militare: ”Din actele de urmărire penală efectuate în cauză rezultă că, în intervalul orar 20:30 – 22:00, au existat doar incidente izolate între un număr mic de participanţi la protest şi forţele de ordine, iar situaţia concretă din Piaţa Victoriei nu justifica o intervenţie în forţă” – se arată în ordonanţa obţinută de MEDIAFAX.

Filmările din dosar confirmă constatările efectuate la faţa locului de procurorul militar de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti şi infirmă aprecierile exprimate de Secţia Parchetelor Militare „în susţinerea construcţiei juridice ce avea să fundamenteze formularea învinuirilor în cauză”.

DIICOT mai spune că au fost protestatari care au fost violenţi, dând de înţeles că sunt vinovaţi pentru cele petrecute. Procurorii subliniază că Jandarmeria chiar a promovat pe Facebook, înainte de protest, mesaje prin care încurajau un protest paşnic.

„Apelurile/mesajele (...) par să fi fost ignorate cu desăvârşire de o bună parte dintre participanţii la adunarea publică de protest”, potrivit sursei citate.

Procurorii mai precizează că afirmaţiile potrivit cărora evacuarea Pieţei a fost efectuată cu ”încălcarea atribuţiilor de serviciu” este neîntemeiată.

„Şi pentru că, în mod repetat, copiii au fost invocaţi ca factori de potenţare subiectivă a victimizării persoanelor evacuate din piaţă, în cauză reţinem că niciun copil nu a fost victimă a vreunui act de violenţă şi nu a suferit vreo vătămare certificată medical sau medico-legal ca urmare a intervenţiei în forţă a jandarmilor”, mai punctează ordonanţa.

Părţi din dosarul 10 august 2018 au fost clasate. Concret, şefii din Jandarmerie (Laurenţiu Casan, Ionuţ Sindile, Sebastian Cucoş şi fostul secretar de stat Mihai Chirică) scapă de tot de acuzaţii. DIICOT a mai spus că nici nu am avut lovitură de stat şi a clasat şi această bucată. Jandarmii care au lovit protestatarii vor fi în continuare cercetaţi, dar de Secţia Parchetelor Militare din Parchetul General.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: dosarul 10 august