x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dragnea, executat a doua zi după alegeri

Dragnea, executat a doua zi după alegeri

de Ion Alexandru    |    28 Mai 2019   •   07:06
Dragnea, executat a doua zi după alegeri

La nici 24 de ore de la închiderea votului pentru alegerile europarlamentare, pe fondul unui scor incredibil de nesatisfăcător obținut de PSD, liderul social-democraților, Liviu Dragnea, a fost condamnat de un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Sentinţa a fost pronunțată la o oră și jumătate după ce președintele Klaus Iohannis a transmis, în direct la televizor, un semnal în acest sens:“Hoții și infractorii stau la pușcărie, nu în fruntea statului”. Dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat, referitor la angajarea, în 2006, a două funcționare în cadrul DGASPC Teleorman, a fost judecat, pe fond, de un complet constituit nelegal, cu încălcarea Legii nr. 78/2000, fapt constatat chiar de către unul dintre membrii completului care a pronunțat ieri sentința, formulând, în acest sens, o opinie separată.

 

“Ieri a câştigat România europeană, în care hoţii şi infractorii stau la puşcărie, nu în frunte astatului. Nimeni nu este şi nu trebuie să fie mai presus de lege. Acest lucru nu a fost doar acceptat. Nimeni nu poate folosi guvernarea în România în interes propriu. (…) De azi începe schimbarea în bine în România”.  Acesta a fost mesajul transmis, ieri, la ora 12.00, de către Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni. Iar mesajul a fost recepționat, întocmai și la timp, de patru dintre cei cinci membri ai Completului C2 de apel de la ÎCCJ, care, la ora 13.40, au pronunțat sentința penală 142/2019, prin care Liviu Dragnea a fost condamnat, definitiv, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu.

 

Sentință împărțită. Dragnea și… restul

 

Din modul în care a fost pronunțată sentința rezultă că judecătorii au așteptat, practic, un semnal. Fie rezultatul alegerilor, fie un îndemn al sistemului. Deoarece, conform minutei, sentința a fost împărțită în două, așa cum au analizat, pentru “Jurnalul”, mai mulți juriști. În sensul că, pe de o parte, au fost admise apelurile inculpaților, în sensul rejudecării laturii civile, însă, pe latura penală, s-au admis apelurile numai în ceea ce-i privește pe ceilalți inculpați, în afară de Floarea Alesu, fosta șefă a DGASPC Teleorman, care ar fi săvârșit abuzul în serviciu, și de Liviu Dragnea, care ar fi instigat-o pe aceasta să săvârșească abuzul în serviciu. Ale căror sentințe de la fond nu au mai fost rejudecate, în ciuda faptului că, la ultimele termene de judecată, apărătorii acestora au ridicat mai multe excepții, solicitând chiar anularea sentinței de condamnare emise la fond. Pe de o parte, pentru că respectivul complet de fond a fost constituit nelegal, deoarece nu a fost respectată prevederea articolului 29, din Legea nr. 78/2000, care obliga ÎCCJ să constituie un complet specializat în infracțiuni de corupție, și, pe de altă parte, pentru că, în același complet, unul dintre judecători nu a fost desemnat aleatoriu. Instanța de apel a respins, însă, în bloc toate aceste excepții, rămânând în pronunțare chiar înainte de alegeri.

De cealaltă parte, în cazul celorlalți inculpați, completul a decis să desființeze sentinţele de la fond, să decontopească pedepsele aplicate și, la rejudecare, să achite toate persoanele din acest grup pentru infracțiunea de abuz în serviciu și să pronunţe pedepse cuprinse între 3 luni și 3 ani, cu suspendare, pentru fals intelectual. Totodată, instanța a decis să desfiinţeze inclusiv soluţia de încetare a procesului penal împotriva Bombonicăi Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea, pentru că aceasta a achitat partea de prejudiciu reţinută de DNA în sarcina ei și, la rejudecare, a pronunţat achitarea.

 

Minuta, redactată ambiguu

După care, instanța a trecut la latura civilă a procesului penal. Astfel, Completul de 5 judecători a decis ca inculpatele Marineci și Botorogeanu să achite în solidar 634 de lei, inculpatele Miloși și Botorogeanu să achite în solidar 5.617 lei, inculpatele Miloș şi Stoia să achite în solidar 450 de lei, iar în ceea ce-i privește pe Floarea Alesu și Liviu Dragnea să achite în solidar, pe de o parte, 60.205 lei, și, pe de altă parte, 23.445 lei daune către Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului Teleorman.

Ei bine, abia după redactarea acestor decizii, Înalta Curte a decis să “mențină celelalte dispoziții ale sentinţei apelate, care nu contravin prezentei sentințe”. Cu alte cuvinte, nu au mai rejudecat situația lui Dragnea, ci au bătut în cuie soluția de la fond.

 

Judecător din complet: Dosarul trebuie rejudecat

Prin condamnarea pronunțată, ieri, de ÎCCJ, s-a ignorat total prevederile legale care obligau constituirea, pe fond, a unor completuri specializate, obligație încălcată de ÎCCJ, spun avocații din dosar. Și nu doar ei. Unul dintre judecători a formulat o opinie separată, în sensul admiterii apelurilor, desființării sentinței apelate și “trimiterii cauzei la Secția Penală a ÎCCJ, pentru rejudecare de către un complet specializat, conform art. 29 din Legea nr. 78/2000”.

Important de precizat este și faptul că, la momentul în care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA, pentru instigare la abuz în serviciu, procurorii nu au invocat încălcarea de către acesta a unei legi sau ordonanțe de guvern, ci anumite acte administrative ale Consiliului Județean Teleorman sau ale DGASPC Teleorman. După decizia CCR din 2016, când s-a stabilit că abuzul în serviciu este constituțional în măsura în care întrunește aceste elemente ale încălcării unei legi sau a unei ordonanțe, DNA a intervenit în dosar, pe fond, pentru a adăuga la actul acuzării și o posibilă încălcare a legislației primare. Opoziţia apărării a fost înlăturată de către instanța de fond. Pe de altă parte, CCR urmează să se pronunțe, pe 5 iunie, cu privire la conflictul juridic generat de nerespectarea de către ÎCCJ a legii referitoare la completurile specializate. Însă o decizie de admitere nu mai poate fi folosită de Liviu Dragnea, întrucât o cale extraordinară de atac pe baza deciziei CCR se aplică doar dosarelor aflate în curs de judecată.

Liderul PSD s-a predat

La închiderea ediției, Liviu Dragnea se afla în drum spre locul în care urma să se predea. Sentința ÎCCJ a fost transmisă Tribunalului București, care este și instanța de executare, care a transmis actele de punere în executare a sentinței către Serviciul Urmăriri al Poliției. După-amiază, Dragnea a părăsit reședința din București, urmând să se predea fie la Poliția Capitalei, fie la sediul IPJ Teleorman, unde are adresa de domiciliu, fie direct la o unitate de detenție. Liderul PSD urmează să fie încarcerat în penitenciarul de tranzit Rahova.

Sentință surprinzătoare. Achitări pe bandă rulantă pentru abuz în serviciu pentru ceilalți inculpați. Doar Dragnea și fosta șefă a DGASPC Teleorman au rămas cu sentințele pronunțate, anul trecut, de completul de la fond.

 

×
Subiecte în articol: Liviu Dragnea